Meskalin.cz/Fórum/Jak správně stříhat větve malé bonsaje?

Jak správně stříhat větve malé bonsaje?

Zdravím, mám doma malou bonsaj a už nějakou dobu ji pěstuju. Chci se zeptat, jak se vlastně správně stříhají větve, abych jí neublížil. Četl jsem, že je to důležité pro tvarování a zdraví rostliny, ale pořád nevím, jak na to. Mám na mysli hlavně to, jestli by se měly stříhat větve v určitém ročním období nebo jestli je lepší to dělat na jaře, kdy začíná růst. Jaké nástroje bych měl používat? Slyšel jsem o speciálních nůžkách na bonsaje, ale nevím, jestli jsou opravdu potřeba. A co se týče samotné techniky – mám stříhat vejšku větví nebo spíš zkracovat ty, co už jsou moc dlouhé? Myslím, že bych chtěl dosáhnout kompaktního tvaru, ale zároveň chci, aby bonsaj vypadala přirozeně. Jak spravedlivě vybrat větve k odstranění? Pokud někdo má nějaké tipy nebo zkušenosti s tímto procesem, budu rád za jakoukoli radu. Díky moc!

141 slov
1.4 minut čtení
4. 5. 2021
Jitka Háchová

Když chceš stříhat bonsaj, je dobrý to dělat na jaře, jak začíná růst. To je období, kdy se rostlina regeneruje, takže jí to neuškodí. Použij speciální nůžky na bonsaje, ty mají ostré čepele a lépe se s nimi manipuluje. Můžeš taky použít malé zahradnické nůžky, ale bonsajovky jsou lepší pro přesné střihy.

Při stříhání se zaměř na větve, co vypadají moc dlouhé nebo rostou do špatného úhlu. Snaž se udržet přirozený tvar, takže je fajn zkracovat ty dlouhé, ale nezapomeň nechat nějaké větve delší pro rovnováhu. Dobře si prohlédni celkový tvar – jestli tam máš nějaké větve, co se kříží nebo vypadají slabě, ty bys měl odstranit. Vždycky stříhej těsně nad uzlem, tam kde začíná další list nebo větev.

Hlavně si dej pozor, abys nevystřihal příliš najednou. Lepší je udělat menší zásahy a sledovat, jak se bonsaj vyvíjí. Takže buď trpělivej a bav se tím!

143 slov
1.4 minut čtení
31. 10. 2024
Radka Zemanová

Stříhání bonsaje je fakt důležité, takže se na to soustřeď. Obecně se doporučuje stříhat na jaře, když začíná růst, ale taky můžeš trochu během léta. Používej nůžky na bonsaje, ty jsou nejlepší, protože neporaní rostlinu tolik jako obyčejné nůžky. Když jde o stříhání větví, zkracuj ty dlouhé a odstraňuj větve, co rostou dovnitř koruny nebo kříží se s jinýma. Snaž se udržet přirozený tvar a kompaktnost, takže si hlídej rovnováhu. Nezapomeň na to, že lepší je řídit se spíš zdravím rostliny než nějakým přísným pravidlem. Pokud si nejsi jistý, radši odstraň méně než víc a sleduj, jak bonsaj reaguje. A pamatuj - trpělivost je klíč!

105 slov
1.1 minut čtení
28. 12. 2024
Daniel Šilhavý
Meskalin.cz/Články/Tajemství malých bonsajů
Nejčastější chyby při pěstování malých bonsají a jak se jim vyhnoutObjevte nejčastější chyby, které dělají začátečníci při pěstování malých bonsají, a zjistěte, jak se jim efektivně vyhnout. Získejte tipy a triky pro ...
1000 slov
10 minut čtení
26. 5. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky