Meskalin.cz/Fórum/Proč mi listy bonsaje hnědnou?

Proč mi listy bonsaje hnědnou?

Mám doma bonsaj a poslední dobou jsem si všimnul, že její listy začínají hnědnout. Je to dost frustrující, protože jsem se na tuto rostlinu opravdu těšil a chtěl jsem se o ní co nejlépe starat. Zkoušel jsem ji zalévat podle doporučených postupů, ale i tak se mi zdá, že se něco děje. Hnědnutí listů je pro mě vždycky značkou, že něco není v pořádku, ale nevím přesně co. Mohlo by to být způsobeno nedostatkem vody nebo naopak jejím přebytkem? Vím, že bonsaje potřebují specifické podmínky, tak mám obavy, jestli jsem jí neublížil třeba špatným umístěním nebo nedostatečným osvětlením. Snažím se ji udržovat na slunném místě, ale občas se stane, že zapomenu a na pár dní ji dám do stínu. Mohlo by to mít vliv na její zdraví? Poraďte prosím, co by mohlo způsobovat hnědnutí listů a jaké kroky bych měl podniknout, abych své bonsaji pomohl. Děkuji!

146 slov
1.5 minut čtení
11. 5. 2024
Michaela Janečková

Hnědnutí listů bonsaje může mít víc příčin. Zkus si zkontrolovat, jak často ji zaléváš. Příliš vody může způsobit hnilobu kořenů a to by mohlo vysvětlit hnědnutí. Naopak, když je rostlina suchá, taky to není dobré. Takže je důležitý najít tu správnou rovnováhu.

Dále se podívej na místo, kde ji máš. Pokud je na slunci, ale občas ji dáš do stínu, může to být problém, protože bonsaje potřebují stabilní světelné podmínky. Taky se ujisti, že má dost vzduchu kolem sebe.

A nezapomeň na hnojení – pokud máš bonsaj v substrátu bez živin, tak může trpět nedostatkem živin, což se může projevovat i na listech.

Doporučuji ti sledovat jak reaguje na změny v péči a postupně upravovat zalévání a umístění. Držím palce!

118 slov
1.2 minut čtení
27. 5. 2023
Olga Růžičková

Hnědnutí listů u bonsaje může mít pár příčin. Zkus se zamyslet nad zálivkou – bonsaje nemají rády ani přemokření, ani sucho. Pokud jsi zaléval moc, kořeny můžou uhnívat a to se projevuje na listech. Naopak, jestli máš suchý substrát, může to být taky problém.

Další věc je osvětlení. Když ji dáš na pár dní do stínu, může si to vybrat daň. Bonsaje většinou potřebují dostatek světla, ale ne přímé slunce celý den, jinak se spálí. Zkus ji umístit tak, aby měla světlé místo bez přímého úpalu.

Taky zkontroluj vlhkost vzduchu. Pokud máš doma sucho, může to listům taky ubližovat. Zkus občas postříkat listy nebo mít vedle bonsaje misku s vodou.

Takže shrnuto: sleduj zálivku, světlo a vlhkost vzduchu. Doufám, že to pomůže!

120 slov
1.2 minut čtení
3. 7. 2023
Veronika Vaníčková
Meskalin.cz/Články/Tajemství malých bonsajů
Nejčastější chyby při pěstování malých bonsají a jak se jim vyhnoutObjevte nejčastější chyby, které dělají začátečníci při pěstování malých bonsají, a zjistěte, jak se jim efektivně vyhnout. Získejte tipy a triky pro ...
1000 slov
10 minut čtení
26. 5. 2020
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky