Meskalin.cz/Fórum/Jaké světlo je nejlepší pro bonsaje, když je zima?

Jaké světlo je nejlepší pro bonsaje, když je zima?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně péče o bonsaje v zimním období. Vím, že tyto rostliny potřebují dostatek světla, ale teď, když se venku stmívá brzy a slunce je o tolik slabší, začínám mít obavy o zdraví svých bonsají. Mám je umístěné na okně, ale nedokážu si být jistý, jestli mají dostatečné množství přirozeného osvětlení, hlavně když venku sněží a mrzne. Uvažoval jsem o umělém osvětlení, protože jsem slyšel, že některé LED lampy jsou skvělé pro podporu růstu rostlin v zimě. Není to ale moc nákladné? A jaké barvy světla by měly být ideální – studené nebo teplé? Nebo je lepší kombinovat různé spektra? Nechci, aby mi bonsaje uhynuly nebo začaly vypadat nezdravě. Taky jsem slyšel, že by se měly rotovat, aby se vyrovnalo osvětlení z různých stran, ale jak často to dělat? Mám to vůbec zkoušet, nebo by tam měly být celé zimní období na stejném místě? Máte někdo zkušenosti s tímto tématem? Budu vděčný za každou radu a tipy na konkrétní typy osvětlení pro bonsaje v zimě. Díky moc!

171 slov
1.7 minut čtení
29. 9. 2024
Kamila Fojtíková

No, tak já bych ti doporučil určitě něco s umělým osvětlením. LED lampy jsou fakt super, protože mají nízkou spotřebu a dlouhou životnost. Co se týče spektra, tak je dobrý mít kombinaci – studené i teplé barvy, aby to napodobovalo přirozené světlo. Ty studené pomáhají hlavně při růstu a teplé dodávají tu pohodu v zimě. Můžeš zkusit i speciální rostlinné lampy, co mají určený spektrum přímo pro rostliny. Cenově to není tak šílený, dá se sehnat i levněji, ale zas nešetři na kvalitě. Rotace bonsají je dobrý nápad, zkus je otáčet třeba jednou za týden, aby jsi zajistil rovnoměrné osvětlení ze všech stran. Ale klidně je můžeš nechat i na stejném místě, pokud nemáš moc prostoru. Hlavně jim dej pozor na vlhkost a nepřeháněj to s vodou, v zimě je to jinak se zaléváním. Tak držím palce!

137 slov
1.4 minut čtení
22. 12. 2024
Jaroslava Vlková

Pokud jde o bonsaje v zimě, tak umělé osvětlení je fakt dobrý nápad. LED lampy jsou super, protože moc nežerou a mají dlouhou životnost. Co se týče spektra, tak nejlepší je kombinace studeného a teplého světla, to by mělo podporovat růst. Ze zkušenosti se doporučuje mít lampy zapnuté tak 12-16 hodin denně. Co se místa týče, klidně je toč, aby dostávaly světlo rovnoměrně – tak jednou za týden by to mělo stačit. Když je venku šero a sníh, umělá výpomoc fakt pomůže, jinak by ti mohly začít opadávat listy nebo se kroutit. Zkus to a uvidíš, jak na tom budou. Držím palce!

102 slov
1 minut čtení
8. 11. 2024
Libor Zajíc
Meskalin.cz/Články/Tajemství malých bonsajů
Důležitost správného osvětlení pro růst a zdraví vašich malých bonsajíObjevte, jak správné osvětlení ovlivňuje růst a zdraví vašich bonsají. Naučte se, jak vybrat ideální typ osvětlení a zajistit optimální podmínky pro v...
1000 slov
10 minut čtení
24. 6. 2024
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky