Meskalin.cz/Fórum/Můžu dávat bonsaje blízko okna, i když tam svítí slunce?

Můžu dávat bonsaje blízko okna, i když tam svítí slunce?

Nedávno jsem si pořídil krásnou bonsaj a teď přemýšlím, jestli je pro ni dobré umístit ji blízko okna. Mám tedy okno, kde slunce svítí většinu dne a já se obávám, že by mohlo být pro rostlinku příliš silné. Vím, že bonsaje mají rády světlo, ale jaké světlo je pro ně vlastně ideální? Co když bude na přímém slunci celé odpoledne? Nezhnědnou listy nebo nespálí se? Zároveň se mi ale nechce mít bonsaj daleko od okna, protože chci, aby měla dostatek přirozeného světla. Je lepší ji na okno dát a pak třeba pozorovat, jak reaguje? Nebo se raději obrátit na nějaké stínění? Jaké máte zkušenosti s pěstováním bonsají a jejich umístěním v místnosti? Vím, že každá bonsaj může mít trochu jiné nároky, ale obecně platí nějaké zásady, které bych měl dodržovat? Děkuju za rady!

133 slov
1.3 minut čtení
4. 7. 2024
Bedřich Čermák

Bonsaje většinou potřebují hodně světla, ale přímo slunce může být pro ně dost intenzivní, zvlášť když tam svítí celý den. Může se stát, že listy začnou hnědnout nebo se spálí. Zkus ji dát blíž k oknu, ale ne úplně na přímý sluneční svit, zvlášť v létě. Klidně ji zpočátku sleduj, jak reaguje, a pokud bys viděl známky spálení, tak ji můžeš posunout nebo zavést nějaké stínění. Některé bonsaje snesou víc slunce než jiné, takže je dobré zjistit, jak to má tvoje konkrétní rostlina. Většinou je fajn mít je poblíž okna, ale s opatrností na to slunce. Takže buď na pozoru a zkoušej, co funguje.

104 slov
1 minut čtení
6. 12. 2024
Bohuslav Hladík

Bonsaje obecně mají rády světlo, ale přímý sluneční svit může být někdy moc intenzivní, zvlášť na léto. Záleží na druhu bonsaje, některé snesou víc slunce, jiné raději trošku stínu. Zkus ji dát k oknu a sleduj, jak reaguje. Pokud začneš vidět hnědé skvrny na listech nebo budou listy vypadat spáleně, je čas to přehodnotit. Někdy pomůže nějaké stínění, nebo bonsaj posunout kousek od okna. Taky doporučuju pravidelně otáčet, aby se rostlina vyrovnala a neměla jen jednu stranu osvětlenou. Takže klidně experimentuj a pozoruj, co jí sedí nejvíc.

87 slov
0.9 minut čtení
26. 10. 2024
Karolína Pavlíková
Meskalin.cz/Články/Tajemství malých bonsajů
Důležitost správného osvětlení pro růst a zdraví vašich malých bonsajíObjevte, jak správné osvětlení ovlivňuje růst a zdraví vašich bonsají. Naučte se, jak vybrat ideální typ osvětlení a zajistit optimální podmínky pro v...
1000 slov
10 minut čtení
24. 6. 2024
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky