Meskalin.cz/Fórum/Kolik hodin denně by měly mít malé bonsaje světlo?

Kolik hodin denně by měly mít malé bonsaje světlo?

Zdravím všechny nadšence do bonsají, mám na vás dotaz ohledně osvětlení těchto malých krasavců. Mám doma pár bonsají a snažím se jim poskytnout tu nejlepší péči. Právě teď přemýšlím, kolik hodin denně by měly být vystaveny světlu? Vím, že každá rostlina má své specifické potřeby, ale jak to vlastně je u těchto drobných stromků? Měl bych je mít na sluníčku celou dobu, nebo je lepší je stínit v poledne? Co se stane, když dostanou příliš málo světla, nebo naopak, když jich mají moc? Někteří říkají, že bonsaj potřebuje přímé slunce, zatímco jiní varují před spálením listů. Jaké máte zkušenosti vy? Jak dlouho je necháváte na světle a jaké jsou výsledky? Zajímalo by mě také, jestli máte nějaké tipy na umístění bonsají v bytě, aby měly ideální podmínky pro růst. Rád bych věděl i o různých druzích bonsají a jejich specifických nárocích na osvětlení. Děkuji za jakékoli rady a tipy!

149 slov
1.5 minut čtení
16. 11. 2024
Martina Malíková

Takže, ohledně světla pro bonsaje - většinou se doporučuje kolem 4 až 6 hodin přímého slunce denně, ale záleží na druhu. Některé bonsaje jako fíky nebo borovice to zvládnou lépe, zatímco jiné, třeba javory, potřebují víc stínu. Pokud je necháš na přímém slunci přes poledne, můžeš skončit se spálenými listy. V zimě je to pak jinak, tam potřebují víc světla, ale ne přehnaně. No a pokud mají málo světla, tak ti ztrácí barvu a můžou zchátrat. Umístění v bytě je fajn na okna s východní nebo západní orientací, ideálně je rotovat, aby měly světlo ze všech stran. Zkoušel jsem mít bonsaje na parapetu a funguje to dobře, jen pozor na topení v zimě. Každopádně je dobrý se řídit tím, co tvoje konkrétní bonsaje vyžadují.

124 slov
1.2 minut čtení
23. 12. 2024
Petr Paleček

Když máš bonsaje, tak je to fakt o rovnováze. Většina malých bonsají potřebuje tak 4 až 6 hodin světla denně, ale záleží na druhu. Například fíkovníky a borovice to zvládnou líp na přímém slunci, zatímco některé tropické druhy můžou potřebovat víc stínu. V poledne je ideální je trochu ochránit před přímým sluncem, aby se nespálily listy. Pokud dostanou málo světla, můžou ztrácet barvu a růst se zpomalí, naopak moc světla může způsobit spálení listů. Umístění je důležitý, já je mám u okna, kde jsou chráněné před prudkým sluncem a zároveň mají dostatek přirozeného světla. Zkus pozorovat, jak se tvé bonsaje chovají, a podle toho upravit čas na světle. A pokud máš různé druhy, každému z nich se podívej na specifické požadavky, to může dost pomoct.

125 slov
1.3 minut čtení
5. 12. 2024
Miroslav Kysela
Meskalin.cz/Články/Tajemství malých bonsajů
Důležitost správného osvětlení pro růst a zdraví vašich malých bonsajíObjevte, jak správné osvětlení ovlivňuje růst a zdraví vašich bonsají. Naučte se, jak vybrat ideální typ osvětlení a zajistit optimální podmínky pro v...
1000 slov
10 minut čtení
24. 6. 2024
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky