Meskalin.cz/Fórum/Jaký substrát je nejlepší pro malou bonsai?

Jaký substrát je nejlepší pro malou bonsai?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jaký substrát byste doporučili pro pěstování malé bonsai. Mám doma pár mladých rostlinek a nevím si rady, co by pro ně bylo nejlepší. Slyšel jsem, že bonsai potřebují speciální směs, ale nejsem si jistý, co všechno by měla obsahovat. Představoval bych si něco, co dobře zadržuje vlhkost, ale zároveň umožňuje kořenům dýchat. Taky by mě zajímalo, jestli se dají použít běžné substráty na kaktusy nebo sukulenty, nebo jestli je lepší investovat do něčeho speciálního. Jaké máte zkušenosti vy? Je dobré přidávat do substrátu nějaké další komponenty jako štěrk nebo písek? A jak často by se měl substrát měnit? Mám obavy, že by se moje bonsai mohly dusit v nevhodném substrátu. Díky za všechny tipy a rady!

122 slov
1.2 minut čtení
10. 7. 2024
Daniela Matějková

Bonsai potřebují kvalitní substrát, co dobře zadržuje vlhkost, ale přitom propouští vzduch. Doporučuje se směs rašeliny, písku a štěrku. Rašelina udrží vlhkost, písek a štěrk zase pomůžou s odvodněním. Běžný substrát na kaktusy často není ideální, protože může být moc těžký a zadržovat vodu, což by kořeny mohly špatně snášet. V obchodech najdeš i speciální substráty pro bonsai, což je asi nejlepší volba. Co se týče změny substrátu, tak to záleží na rostlině a podmínkách, ale doporučuje se jednou za dva až tři roky. Hlavně dej pozor na to, aby nebyl substrát zhutnělý a aby kořeny měly prostor dýchat. Pokud máš obavy o dusění, tak pár komponentů navíc jako perlit nebo drcená kůra může pomoct. Držím palce!

117 slov
1.2 minut čtení
5. 10. 2024
Kamila Hladíková

Pro malou bonsai doporučuji směs, co obsahuje hlavně akadama, pumici a nějaký dobrý organický materiál, třeba černou rašelinu. Akadama je skvělá, protože udržuje vlhkost a zároveň dobře propouští vzduch k kořenům. Pokud máš mladé rostlinky, tak se nemusíš bát přidat i trochu štěrku nebo písku, což pomůže s odvodněním. Co se týče běžných substrátů na kaktusy, tak ty jsou většinou moc hrubé a neudrží dostatek vody. Měnit substrát bys měl tak jednou za dva roky, aby se odstranily hnilobné kořeny a dodalo se čerstvé živiny. Sleduj, jak rostliny reagují a podle toho můžeš upravit péči. Hlavně dej pozor na přelévání, to je u bonsai největší problém.

106 slov
1.1 minut čtení
11. 10. 2024
Romana Svobodová
Meskalin.cz/Články/Tajemství malých bonsajů
Podmínky a substráty: Klíč k úspěšnému pěstování různých druhů malých bonsajíObjevte, jak správné podmínky a substráty ovlivňují růst vašich malých bonsají. Naučte se, jak vybrat ideální prostředí pro jednotlivé druhy.
1000 slov
10 minut čtení
26. 4. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky