Meskalin.cz/Fórum/Kolik vody potřebuje moje bonsai za týden?

Kolik vody potřebuje moje bonsai za týden?

Už nějakou dobu se snažím pěstovat bonsai a mám z toho velkou radost. Ale pořád mám pocit, že v některých věcech se nevyznám úplně přesně. Vím, že zalévání je pro bonsai velmi důležité, ale jak moc vody vlastně potřebuje? Mám tady několik různých druhů a každý z nich se zdá být trošku jiný. Někdy mi přijde, že jedno bonsai je pořád suché, zatímco druhé je jakoby přelitý a já nevím, co dělám špatně. Hlavně bych chtěl vědět, kolik vody bych měl dávat za týden. Mělo by to být něco jako pravidelný rozvrh, nebo je lepší řídit se podle toho, jak rostlina vypadá? Slyšel jsem, že po zalití by měla půda zůstat vlhká, ale ne přetékající. Takže jak to vlastně funguje? Je dobré mít na paměti i roční období? Přece jenom teď v zimě asi nebude potřeba tolik vody jako v létě. A co třeba umístění bonsai? Pokud mám rostlinu na slunném místě, bude potřebovat víc vody? Jak poznám, kdy je čas na další zalévání? Děkuju za jakékoli tipy a rady! Každý detail mi může pomoci lépe se starat o tyhle úžasné malé stromy.

183 slov
1.8 minut čtení
7. 12. 2024
Bedřich Vrba

Vody pro bonsai se nedá říct nějaký přesný objem, protože to fakt závisí na mnoha faktorech jako je druh bonsai, počasí, roční období a umístění. Většinou bývá dobrý pravidlo zalévat, když je vrchní vrstva půdy suchá na dotek. Pokud máš bonsai na slunném místě, určitě bude potřebovat víc vody než v chladu. Takže jo, sleduj spíš svůj stromek, než mít nějaký striktní rozvrh. Zima je jasně doba, kdy budou potřebovat míň vody, zatímco v létě to může být klidně každý den nebo obden. Hlavně dávej pozor, aby ti nepřetekli – kořeny nemají rády stát ve vodě. Vydrž a budeš to mít čím dál snadnější.

104 slov
1 minut čtení
12. 1. 2025
Zuzana Fojtíková

Zalévání bonsají je fakt důležitý. Obecně platí, že každý druh bonsai má trochu jiné potřeby. Takže nějaký univerzální množství vody za týden asi nedáš. Taky záleží na ročním období – v létě budeš muset zalévat častěji, zatímco v zimě to bude mín. Když máš bonsai na slunným místě, tak rozhodně potřebuje víc vody než když je ve stínu.

Nejlepší je řídit se podle toho, jak vypadá půda. Když je vršek suchý, tak zalít. Po zalití by měla být půda vlhká, ale ne aby z ní tekl potok. Každej týden ji kontroluj a uvidíš, kolik vody potřebuje. A zkus se naučit poznat, kdy tvoje rostlina potřebuje vodu, to ti pomůže víc než nějaký rozvrh. Takže sleduj a uvidíš.

116 slov
1.2 minut čtení
29. 12. 2024
Šárka Doležalová
Meskalin.cz/Články/Tajemství malých bonsajů
Podmínky a substráty: Klíč k úspěšnému pěstování různých druhů malých bonsajíObjevte, jak správné podmínky a substráty ovlivňují růst vašich malých bonsají. Naučte se, jak vybrat ideální prostředí pro jednotlivé druhy.
1000 slov
10 minut čtení
26. 4. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky