Meskalin.cz/Fórum/Kdy by měl být bonsai přesazen?

Kdy by měl být bonsai přesazen?

Zdravím všechny milovníky rostlin a bonsají! Potýkám se s otázkou, která mě už nějakou dobu trápí ohledně péče o mé menší bonsai stromečky. Mám doma několik druhů a chtěl bych vědět, kdy je ten pravý čas na přesazení. Slyšel jsem různé názory, ale stále se nemohu rozhodnout, co je nejlepší. Je důležité brát v úvahu roční období, nebo to závisí spíše na velikosti rostliny a jejím kořenovém systému? Před nedávnem jsem četl, že pokud má bonsai příliš husté kořeny, může začít trpět a já bych se tomu chtěl vyhnout. Jak poznám, že už je čas? Musím také měnit substrát při každém přesazení, nebo jen když vidím, že je starý a zhutněný? A co kořenové hniloby nebo jiné problémy – jak na ně reagovat při přesazování? Taktéž bych se rád dozvěděl, jestli jsou nějaké specifické techniky, které bych měl použít, když bonsai přesazuji. Třeba jestli je dobré kořeny prořezat nebo jak přistoupit k odstranění starého substrátu. A co se týče umístění – kde by měl být bonsai po přesazení? Zůstává na stejném místě jako předtím nebo je dobré ho přesunout na několik dní jinam? Pokud má někdo nějaké rady nebo zkušenosti s tímto procesem, budu moc vděčný za jakoukoli pomoc. Děkuji!

200 slov
2 minut čtení
25. 6. 2023
Kamila Stehlíková

Přesazení bonsai se většinou dělá na jaře, když začínají rašit nové listy. Je to pro ně nejlepší období, protože rostlina se začíná aktivně vzpamatovávat. Pokud máš pocit, že kořeny jsou moc husté nebo vycházejí ven ze substrátu, tak je čas na přesazení. Substrát bys měl měnit pokaždé, když bonsai přesazuješ, aby mělo dostatek živin a vzduchu. Starý substrát může být zhutněný a neprodyšný, což škodí kořenům. Při přesazování je dobré prořezat kořeny, ale ne moc – tak 1/3 je ideální. Kořeny uvolni opatrně a starý substrát jemně vyčisti. Po přesazení dej bonsai na pár dní do polostínu, aby si zvykla na nový substrát a nevyhřála se. Takže shrnuto, sleduj roční období a stav kořenů, a neboj se trošku přistřihnout a vyměnit substrát. Držím palce!

124 slov
1.2 minut čtení
1. 5. 2024
Ludmila Dušková

Přesazování bonsají bys měl plánovat na jaře, ideálně když začíná růst, to je tak kolem března až května. Záleží taky na druhu, některé bonsaje to potřebují častěji než jiné. Když vidíš, že kořeny vyčnívají z drenážních otvorů nebo že substrát už nevypadá zdravě, je jasné, že je čas. Při přesazování je dobrý nápad vyměnit substrát, protože starý se může zhutnit a bránit kořenům v dýchání. Aby ses vyhnul kořenovým hnilobám, zkontroluj kořeny – pokud jsou černé nebo měkké, radši je prořež. Po přesazení je dobré bonsai nechat na klidném místě, kde nebude vystavený přímému slunci nebo silnému větru. Takže ho klidně dej na pár dní do stínu, než se aklimatizuje. A pamatuj, že to chce trpělivost, bonsaje se s přesazením sice vypořádají, ale chvíli jim to může trvat. Držím palce!

130 slov
1.3 minut čtení
13. 10. 2024
Josef Vondra
Meskalin.cz/Články/Tajemství malých bonsajů
Podmínky a substráty: Klíč k úspěšnému pěstování různých druhů malých bonsajíObjevte, jak správné podmínky a substráty ovlivňují růst vašich malých bonsají. Naučte se, jak vybrat ideální prostředí pro jednotlivé druhy.
1000 slov
10 minut čtení
26. 4. 2023
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky