Kdy by měl být bonsai přesazen?
Zdravím všechny milovníky rostlin a bonsají! Potýkám se s otázkou, která mě už nějakou dobu trápí ohledně péče o mé menší bonsai stromečky. Mám doma několik druhů a chtěl bych vědět, kdy je ten pravý čas na přesazení. Slyšel jsem různé názory, ale stále se nemohu rozhodnout, co je nejlepší. Je důležité brát v úvahu roční období, nebo to závisí spíše na velikosti rostliny a jejím kořenovém systému? Před nedávnem jsem četl, že pokud má bonsai příliš husté kořeny, může začít trpět a já bych se tomu chtěl vyhnout. Jak poznám, že už je čas? Musím také měnit substrát při každém přesazení, nebo jen když vidím, že je starý a zhutněný? A co kořenové hniloby nebo jiné problémy – jak na ně reagovat při přesazování? Taktéž bych se rád dozvěděl, jestli jsou nějaké specifické techniky, které bych měl použít, když bonsai přesazuji. Třeba jestli je dobré kořeny prořezat nebo jak přistoupit k odstranění starého substrátu. A co se týče umístění – kde by měl být bonsai po přesazení? Zůstává na stejném místě jako předtím nebo je dobré ho přesunout na několik dní jinam? Pokud má někdo nějaké rady nebo zkušenosti s tímto procesem, budu moc vděčný za jakoukoli pomoc. Děkuji!