Meskalin.cz/Fórum/Jak často mám zalévat sukulenty, aby mi nezahnívaly?

Jak často mám zalévat sukulenty, aby mi nezahnívaly?

Zdravím všechny pěstitele sukulentů! Mám doma pár krásných rostlinek a chtěl bych se zeptat, jak často je správně zalévat. Vím, že sukulenty potřebují méně vody než běžné květiny, ale mám strach, že je zalévám moc nebo naopak málo. Slyšel jsem od kamarádů, že je to dost individuální a záleží na typu sukulentů a také na podmínkách, ve kterých rostou. Mám doma jak kaktusy, tak i jiný druh sukulentů a nevím, jestli mají všechny stejné potřeby. Taky se bojím, aby mi nezahnívaly kořeny, protože jsem už o tom slyšel dost špatných zkušeností od lidí. Jaký je váš názor na to? Jak často je podle vás nejlepší je zalévat? Měli byste nějaké tipy nebo triky, které vám pomohly v péči o tyto rostlinky? Zajímá mě také, jak poznám, že potřebují vodu nebo naopak už mají dost. Já obvykle čekám, až substrát pořádně vyschne, ale někdy si nejsem jistý. Jaké máte zkušenosti vy? Děkuji všem za pomoc!

154 slov
1.5 minut čtení
27. 9. 2024
Roman Vacek

Zalévání sukulentů je fakt takový oříšek. Záleží na spoustě věcí, jako je typ sukulentu, roční období a podmínky v bytě. Obecně platí, že je lepší zalévat méně často, ale pořádně. Já to dělám tak, že počkám, až substrát úplně vyschne, což může trvat klidně i týden nebo víc, záleží na teplotě a vlhkosti. Kaktusy obvykle potřebují ještě míň vody než jiné sukulenty. Klíč je v tom, že pokud máš pocit, že zálivka je moc, radši nechej víc vyschnout. Hniloba kořenů je často způsobená přemokřením, takže jestli vidíš, že listy začínají žloutnout nebo měknout, je to jasný signál, že bys měl ubrat vodu. Můžeš zkusit i zvednout květináč – jestli je lehký, tak je určitě čas zalít. Takže shrnuto – méně častěji a pořádně. Držím palce s péčí!

127 slov
1.3 minut čtení
1. 1. 2025
Olga Hladíková

Tak pokud jde o sukulenty, hodně záleží na tom, jaký máš substrát a jaké podmínky. Obecně platí, že bys měl zalévat, když je substrát pořádně suchý. Já většinou zalévám jednou za dva týdny, ale v létě klidně i častěji, jak se to hřeje. Kaktusy třeba potřebují ještě míň vody než ostatní sukulenty.

Důležitý je taky ten správný květináč – ideálně s dírama na dně, aby mohla voda odtéct a kořeny nezahnívaly. Hlídej si listy – pokud ztrácejí tvar nebo jsou kašovité, tak je moc vody. Naopak pokud jsou shrbené a suché, chtějí víc. Takže jo, sleduj je a podle toho přizpůsobuj zalévání.

Jo a ještě tip – jestli máš možnost, dej je k oknu nebo na sluníčko, to jim taky pomůže být zdravější. Tak snad ti to pomůže!

127 slov
1.3 minut čtení
25. 11. 2024
Jaroslav Němec
Meskalin.cz/Články/Nejčastější chyby pěstitelů
Jak správně zalévat sukulenty, aby se zabránilo hnilobě kořenůZjistěte, jak správně zalévat sukulenty a vyhnout se přelití, které může vést k hnilobě kořenů. Naučte se optimální podmínky pro zalévání a další tipy...
1000 slov
10 minut čtení
6. 8. 2024
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky