Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že moje sukulenty dostávají moc vody?

Jak poznám, že moje sukulenty dostávají moc vody?

Mám doma nějaké sukulenty, a poslední dobou se mi zdá, že s nimi něco není v pořádku. Vždycky jsem měl dojem, že tyhle rostliny jsou odolné a nemají tolik nároků na péči, ale teď si nejsem jistý. Jak poznat, jestli moje sukulenty dostávají moc vody? Přemýšlím o tom, že by to mohlo být tím, že je zalévám příliš často, ale jak to vlastně poznat? Mám na nich nějaké zvláštní skvrny a zdá se mi, že listy ztrácejí tu jejich typickou pevnost a začínají se deformovat. Může to být nějaký signál, že se s nimi děje něco špatného? Co když ty moje rostlinky začínají žloutnout nebo dokonce opadávají? To snad nemůže být normální, ne? Jaké další příznaky bych měl sledovat? Jaký je nejlepší způsob, jak zjistit, jestli je problém v přemokření? Poraďte mi prosím! Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak správně zalévat sukulenty a co dělat, když si nejsem jistý, jestli jim dávám moc vody. Děkuji!

157 slov
1.6 minut čtení
25. 9. 2024
Bohuslav Dostál

Pokud máš sukulenty, co začínají žloutnout nebo dokonce opadávají, tak to určitě může být známka přemokření. Další věci, co si všímej, jsou měkké nebo hnilobné listy. Když se dotkneš listu a je takový měkký, jakoby se rozpadal, tak to není dobrý signál. Skvrny na listech můžou taky signalizovat, že dostávají moc vody. Měl bys zkontrolovat drenážní otvory květináče – pokud jsou zablokovaný nebo tam stojí voda, tak to rozhodně není ok. Sukulenty potřebují suchou půdu, takže je lepší je zalít až když je substrát úplně suchý. Zkus teď na chvíli přestat zalévat a dej jim víc slunce, třeba se spraví. Držím palce!

102 slov
1 minut čtení
14. 1. 2025
Věra Hladíková

Jo, tohle se stává dost často. Sukulenty fakt nemají rády, když je moc vody. Když začneš vidět žloutnutí listů nebo když listy měknou a deformují se, tak to bývá jasný signál, že to přeháníš s vodou. Také se může objevit plíseň nebo hniloba kořenů, což je špatně. Zkontroluj, jestli mají dobrý odtok - jestli voda může snadno odtéct z květináče. Na sukulenty platí raději méně než víc, ideálně je zalévat až když je substrát úplně suchý. Když máš podezření na přemokření, můžeš zkusit vyndat rostlinu z květináče a kouknout se na kořeny – pokud jsou hnědé a kašovité, je zle. Takže sleduj ty listy a substrát a možná bude fajn jim dát pauzu od zalévání.

115 slov
1.2 minut čtení
29. 11. 2024
Filip Zich
Meskalin.cz/Články/Nejčastější chyby pěstitelů
Jak správně zalévat sukulenty, aby se zabránilo hnilobě kořenůZjistěte, jak správně zalévat sukulenty a vyhnout se přelití, které může vést k hnilobě kořenů. Naučte se optimální podmínky pro zalévání a další tipy...
1000 slov
10 minut čtení
6. 8. 2024
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky