Meskalin.cz/Fórum/Může se kaktusům dávat obyčejná hlína?

Může se kaktusům dávat obyčejná hlína?

V poslední době mě dost zajímají kaktusy, jak se o ně postarat a co všechno potřebují. Slyšel jsem, že pro jejich pěstování je důležité zvolit správnou zeminu, ale teď nevím, co si o tom myslet. Mám tady nějakou obyčejnou hlínu, co jsem koupil na zahradě a přemýšlím, jestli ji můžu použít. Vím, že kaktusy pocházejí z suchých oblastí a asi potřebují něco jiného než normální květinová zemina. Ale co když tu obyčejnou hlínu smíchám s pískem nebo perlitem? Bude to fungovat? Slyšel jsem, že je dobrý mít dobrý odtok vody, aby se kořeny nezahnívaly. Je opravdu nutné kupovat speciální substrát pro kaktusy, nebo to zvládnu i s tím, co mám doma? A jak vlastně poznám, jestli ta hlína bude pro kaktus dobrá? Zkoušel jsem hledat informace na internetu, ale každá rada je trochu jiná. Někdo říká, že obyčejná hlína je špatná volba, jiní tvrdí, že se dá použít. Jaké máte zkušenosti? Jaký typ zeminy používáte vy pro své kaktusy? Odpovězte mi prosím na tohle dilema! Děkuji!

166 slov
1.7 minut čtení
23. 2. 2023
Jiří Kubíček

Kaktusy jsou fakt specifický, co se týče půdy. Obyčejná hlína z zahrady je většinou hodně těžká a zadrží vodu, což kaktusům nesvědčí. Když to smícháš s pískem nebo perlitem, tak to může trochu pomoct, protože to zvýší odvodnění. Ale i tak bych si dal pozor, aby ta směs nebyla moc hutná. Pokud chceš, aby kaktusy prosperovaly, doporučuje se spíš koupit substrát přímo určený pro kaktusy nebo sukulenty. Ten už má v sobě správné poměry a je optimalizovanej na to, co ty rostliny potřebujou. Pokud se rozhodneš pro tu vlastní směs, tak ji určitě zkus nejdřív na nějakém levném kaktusu a uvidíš, jak se mu bude dařit. Hlavně dávej pozor na to, ať kořeny nezahnívají – to je fatální. Takže shrnuto: můžeš zkoušet míchat, ale ideál je koupit speciál.

128 slov
1.3 minut čtení
19. 12. 2024
Josef Černý

Kaktusy fakt potřebují dobrou drenáž, takže obyčejná hlína je většinou blbost. Klidně ji můžeš smíchat s pískem nebo perlitem, to by mělo zlepšit prodyšnost a odtok. Taky se doporučuje přimíchat nějakou kaktusovou zeminu, pokud ji seženeš, ale pokud ne, tak ta směs by mohla fungovat. Hlavně dávej pozor, aby se ti kořeny nezapařily. Můžeš vyzkoušet, jestli ta hlína je dost suchá a ne moc těžká. Pokud je hodně mokrá nebo se slepuje, tak to radši nepoužívej. Někdo dává i trochou štěrku na dno květináče jako další vrstvu. Já osobně jsem měl úspěch s kombinací běžné zeminy a písku a kaktusy mi přežily. Takže klidně experimentuj!

105 slov
1.1 minut čtení
21. 12. 2024
Patrik Brabec
Meskalin.cz/Články/Nejčastější chyby pěstitelů
Které substráty jsou nejvhodnější pro pěstování kaktusů a jak se jim vyhnoutObjevte, jaký substrát je nejlepší pro vaše kaktusy, co může způsobit nevhodný substrát a jaké alternativy můžete zvolit pro zdravý růst vašich rostli...
1000 slov
10 minut čtení
23. 12. 2022
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky