Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat tropické rostliny v paneláku, když mám jen málo světla?

Můžu pěstovat tropické rostliny v paneláku, když mám jen málo světla?

Zajímalo by mě, jestli je reálné pěstovat tropické rostliny v paneláku, i když mám doma opravdu málo světla. Mám na mysli třeba nějaké krásné palmy nebo úžasné orchideje, ale můj byt je spíš tmavý a sluníčko se tu moc neohřeje. Slyšel jsem, že některé rostliny jsou na světlo méně náročné, ale nevím, které to jsou a jak je správně pěstovat. Můžou mi nějaké tropické rostliny vůbec přežít v takových podmínkách? Jaké postupy bych měl dodržovat, abych jim mohl zajistit co nejlepší péči? Zkoušel jsem už pár sukulentů, ale to byla spíš taková zkouška a většina z nich mi umřela. Takže se chci zeptat, jestli existují nějaké speciální tipy na pěstování rostlin v nedostatku světla. Jak to děláte vy ostatní? Máte nějaké oblíbené tropické rostliny, které se vám osvědčily v podobně tmavých prostorách? A co třeba umělé osvětlení? Pomohlo by mi to dostat se k něčemu zajímavějšímu? Děkuji za každou radu!

150 slov
1.5 minut čtení
18. 5. 2023
Robert Havel

Takže, pěstovat tropický rostliny v paneláku s málem světla je dost výzva, ale není to nemožný. V první řadě bych doporučil zkusit nějaký druh rostlin, co snáší stín. Například, některý druhy palem jako jsou arekové nebo kentia palmy docela zvládnou míň světla. Co se týče orchidejí, tak třeba Phalaenopsis jsou docela tolerantní na světlo.

Samozřejmě, že je dobrý mít i nějaké umělý osvětlení, pokud je to možný. LED grow lighty jsou super, protože spotřebovávají míň energie a můžeš je nastavit tak, aby fungovaly jen pár hodin denně. Přes den bys měl mít rostlinky co nejblíž k oknu, když už to jde, a na noc je třeba mít ty světla zapnutý, aby měly aspoň 10-12 hodin „světelného“ cyklu.

Zalévání je taky podstatný – málo vody je lepší než moc! Aspoň si pořiď dobrý květináče s odtokem. A nezapomeň na hnojivo, ale používej ho opatrně – radši míň než víc.

Když to shrnu, chce to trpělivost a zkoušíš různý rostliny – možná najdeš něco, co se ti osvědčí. Hodně štěstí!

167 slov
1.7 minut čtení
17. 10. 2023
Lucie Ondrová

Hele, pěstování tropických rostlin v tmavém paneláku může být fakt problém, ale ne nemožný. Některé rostliny to zvládají líp než jiný. Třeba monstera nebo pothos jsou známý tím, že snesou míň světla a pořád vypadají fajn. Orchideje jsou sice hezký, ale chtělo by to aspoň nějaký přirozený světlo.

Co se týče péče, tak zkus udržovat vlhkost vzduchu, třeba tím, že je budeš pravidelně rosičkou stříkat nebo dát k nim misku s vodou. Hlavně ne přehnojit a nenechat je stát ve vodě, to je smrt pro většinu rostlin.

No a umělý osvětlení může hodně pomoct! LED grow lights jsou super, dají se nastavit na různý spektrum světla a rostlinám to může dost pomoct. Takže pokud chceš jít do něčeho zajímavějšího, zvaž investici do lampy.

Každopádně zkoušej různý druhy a neboj se experimentovat. Někdy to chce čas, než najdeš ideální kombinaci.

139 slov
1.4 minut čtení
16. 6. 2024
Zdeněk Bílek
Meskalin.cz/Články/Biodiverzita mimo domovenu
Jak přizpůsobit pěstování exotických rostlin z různých klimatických zónPraktické rady a tipy, jak vytvořit ideální podmínky pro exotické rostliny původem z tropických a aridních oblastí.
1000 slov
10 minut čtení
1. 12. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky