Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že má sukulent špatné podmínky, a co s tím dělat?

Jak poznám, že má sukulent špatné podmínky, a co s tím dělat?

Před několika týdny jsem si pořídil krásný sukulent a byl jsem nadšený, když jsem ho viděl v obchodě. Teď ale začínám mít obavy, protože jeho listy se zdají být slabé a ne tak zelené jako když jsem si ho přinesl domů. Zamýšlím se, jestli to může znamenat, že má špatné podmínky. Jak vlastně poznám, že mu něco nevyhovuje? Co by mohlo být příčinou? Myslím na to, jestli mu třeba nesvítí dostatek slunce nebo naopak, jestli ho nezalévám moc. Četla jsem, že sukulenty potřebují hodně světla, ale co když je to naopak a já ho spálím? A co ta zálivka? Jak zjistím, kdy je ten správný čas na zalití? Mám strach, že když mu dám moc vody, tak mu kořeny začnou hnít. Zkoušela jsem hledat informace, ale všecko je tak obecné a já chci vědět konkrétně, jak to mám udělat se svým sukulentem. Proč některé sukulenty rostou jako z vody a jiné jsou tak slabé a vybledlé? A co mám dělat teď? Je vůbec možné je zachránit, nebo už je pozdě? Bude stačit změnit umístění nebo musím změnit i substrát? Kde najdu nejlepší rady pro péči o sukulenty v takovém případě?

190 slov
1.9 minut čtení
16. 2. 2024
Stanislav Holuša

Jasně, sukulenty jsou fajn, ale když se jim nedaří, může to být fakt na prd. Pokud máš slabé, vybledlé listy, tak to většinou značí, že něco není v pořádku. Může to být buď nedostatek světla nebo naopak moc vody. Sukulenty milujou slunce, ale musíš je zvykat postupně, jinak je spálíš. Zkus je dát na místo, kde mají dost světla, ale ne přímo na horké slunce celý den.

Co se týče zalévání – je potřeba si hlídat substrát. Nech ho mezi zalivkami oschnout. Když je stále mokrý, kořeny začnou hnít. Ideální je zalévat až když je substrát suchý na dotek. Zkus zkontrolovat i hrnce – jestli mají odtokový otvor, aby voda mohla odtéct.

Někdy pomůže i přesadit do čerstvého substrátu určeného pro sukulenty, pokud je ten stávající trochu rozpadlý nebo moc hutný. Takže to chce sledovat a přizpůsobit podmínky. Pokud brzo začneš jednat a dáš mu lepší světlo a správnou zálivku, tak by měl mít šanci se vzpamatovat.

156 slov
1.6 minut čtení
22. 1. 2024
Tereza Pražáková

Tak hele, pokud máš sukulent a začíná vypadat slabě a vybledle, tak to může znamenat, že mu něco nevyhovuje. Třeba máš málo světla nebo naopak moc. Sukulenty milujou slunce, ale když je tam dáš přímo na okno, tak je může spálit. Zkus je dát na místo, kde mají jasné, ale nepřímé světlo.

Co se týče zalévání, to je fakt důležitý. Sukulenty nesnáší mokro a hnijící kořeny jsou častý problém. Před zalitím vždycky zkontroluj substrát - pokud je suchej aspoň do hloubky prstu, tak můžeš zalít. V zimě je to ještě opatrnější, většinou stačí zalít jednou za měsíc.

Pokud máš pocit, že substrát je špatnej (třeba moc mokrej nebo ztvrdlej), tak ho klidně vyměň. Dobrý je použít speciální substrát na sukulenty a kaktusy, ten propouští vodu a je lehký. A pokud se ti zdá, že už je pozdě a rostlina je fakt v hrozným stavu, tak zkus ustřihnout zdravý list nebo část a zkusit ji zakorenit. Někdy to prostě chce zkusit a experimentovat.

Zkus hledat na fórech jako je Reddit nebo Facebook skupiny zaměřený na rostliny - tam lidi často radí a sdílej zkušenosti. Držím palce!

184 slov
1.8 minut čtení
20. 2. 2023
Eva Přibylová
Meskalin.cz/Články/Biodiverzita mimo domovenu
Jak přizpůsobit pěstování exotických rostlin z různých klimatických zónPraktické rady a tipy, jak vytvořit ideální podmínky pro exotické rostliny původem z tropických a aridních oblastí.
1000 slov
10 minut čtení
1. 12. 2021
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky