Meskalin.cz/Fórum/Jak dlouho mi vydrží kaktus bez vody?

Jak dlouho mi vydrží kaktus bez vody?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám dotaz ohledně péče o tyto úžasné rostliny. Vím, že kaktusy jsou známé svou odolností a schopností přežít v extrémních podmínkách, ale zajímalo by mě, jak dlouho vlastně dokážou vydržet bez vody. Mám doma několik různých druhů kaktusů a chystám se na delší dovolenou, takže je to pro mě důležité téma. V poslední době jsem slyšel různé názory – někdo říká, že pár týdnů je v pohodě, jiní tvrdí, že to může být klidně i několik měsíců, pokud jsou správně umístěné. Jak to tedy je? Jaké faktory ovlivňují jejich schopnost přežití bez zálivky? Závisí to na velikosti kaktusu, druhu nebo podmínkách, ve kterých je pěstován? A co třeba teplota a sluneční světlo? Není to náhodou tak, že čím víc slunce, tím méně vody potřebují? A co hnojení? Pomůže jim nějaký speciální přípravek, nebo je to spíše v tom, jak se o ně postarám před tím, než odjedu? Rád bych se dozvěděl vaše zkušenosti a tipy, protože se nechci vrátit domů k uhynulým rostlinám. Děkuji moc za každou radu!

174 slov
1.7 minut čtení
7. 6. 2024
Ladislav Zeman

Kaktusy jsou fakt super odolný, ale záleží na druhu a velikosti. Některý kaktusy zvládnou bez vody klidně i měsíc nebo víc, jiný zas ne. Třeba menší kaktusy se rychleji vysušejí než ty velký. Takže pokud máš nějaký ty větší, tak by mohly přežít i 2-3 měsíce bez vody, pokud je dáš na místo s dobrým světlem, ale ne na přímý slunce. Teplota taky hraje roli – čím teplejší, tím rychleji se odpařuje voda. Hnojení před odjezdem je fajn, ale moc to nepřeháněj a dej jim spíš míň než víc. Před odjezdem je dobře zalít a nechat je na světlém místě, kde nebude moc horko. Takže jo, když to dobře připravíš, kaktusy by měly být v pohodě.

116 slov
1.2 minut čtení
9. 1. 2025
Romana Svobodová

Kaktusy jsou fakt odolný, ale to, jak dlouho bez vody vydrží, záleží na mnoha věcech. Obecně platí, že většina kaktusů zvládne bez vody několik týdnů, ale některé druhy mohou přežít i měsíce, pokud mají dobré podmínky. Důležitý je typ kaktusu – menší nebo mladší rostliny potřebují vodu častěji než ty větší. Taky hodně záleží na teplotě a světle. V horku a na slunci se rychleji odpařuje voda, takže v takových podmínkách bys měl počítat s tím, že kaktus bude potřebovat víc péče. Pokud máš možnost, dej je na místo s rozptýleným světlem, to by mohlo pomoct. Hnojení před odjezdem asi neublíží, ale moc to nepřežeň. Před dovolenou zálivku pořádně udělej a pak je nech v suchu. Při správné péči bys se měl po návratu vrátit k živým kaktusům.

128 slov
1.3 minut čtení
2. 1. 2025
Martina Hrochová
Meskalin.cz/Články/Biodiverzita mimo domovenu
Nejvzácnější exotické kaktusy a jejich přizpůsobení na přežitíObjevte fascinující svět nejvzácnějších exotických kaktusů, které se přizpůsobily drsným podmínkám. Zjistěte, jaké unikátní strategie používají pro př...
1000 slov
10 minut čtení
23. 5. 2024
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky