Meskalin.cz/Fórum/Může mi kaktus umřít, když je moc na sluníčku?

Může mi kaktus umřít, když je moc na sluníčku?

Když mám kaktus a dám ho na okno, kde je pořád slunce, tak mě začíná trápit myšlenka, jestli mu tím vlastně neubližuju. Mám pocit, že se mu tam líbí, ale co když je to moc? Slyšel jsem, že některé kaktusy potřebují hodně světla a slunce, ale pak zase říkali, že když je toho sluníčka příliš, můžou zhnědnout nebo dokonce umřít. Je to pravda? Jak poznám, že už má kaktus dost? Měl bych ho střídat mezi sluncem a stínem nebo ho radši přestěhovat někam jinam? Co když jsem ho už nechal v tom přímém slunci moc dlouho a teď se obávám, že by mohl být spálený? Jak se o něj starat, aby byl šťastný a zdravý? Bude mu lépe na polostinném místě nebo má zůstat tam, kde je teď? Co si o tom myslíte vy, zkušenější pěstitelé kaktusů?

137 slov
1.4 minut čtení
5. 11. 2024
Marcela Vyskočilová

Kaktusy většinou snáší hodně slunce, ale to neznamená, že jim nemůže ublížit. Když jsou v přímém slunečním světle dlouho, můžou se spálit nebo zhnědnout. Takže pokud vidíš, že mají na sobě hnědé skvrny nebo vypadají uvadle, asi to už bylo moc. Je dobrý je trošku aklimatizovat – třeba je na začátku dávat na pár hodin ven a postupně zvyšovat dobu. Mnoho kaktusů má rádo jasné světlo, ale polostín je často ideální, zvlášť v létě. Takže jestli máš okno s přímým sluncem, zkus ho dát někam, kde bude mít trochu stínu nebo alespoň filtrované světlo. Záleží taky na druhu kaktusu, některé potřebují víc slunce než jiné. Hlavně sleduj jejich reakci a přizpůsobuj péči podle toho. Pokud jsi měl kaktus na slunci dlouho a teď si myslíš, že by mohl být spálený, tak ho radši přestěhuj do méně intenzivního světla a dávej mu šanci se uzdravit.

144 slov
1.4 minut čtení
27. 12. 2024
Josef Bečka

Myslím, že jo, kaktus může umřít, když ho dáš moc na sluníčko. Některý kaktusy milujou světlo, ale i tak to chce opatrnost. Příliš přímého slunce může způsobit spálení, což poznáš podle hnědých skvrn nebo změny barvy. Pokud vidíš, že začíná hnědnout nebo je příliš měkký, tak to asi není dobré znamení.

Já bych doporučil zkusit ho na chvíli dát do polostínu, třeba na nějaký místo, kde bude mít ráno slunce a odpoledne už ne tolik. Také se dá střídat místo – občas ven na sluníčko a pak zase zpátky do stínu. Tak uvidíš, co mu vyhovuje víc.

Hlavně se dívej na jeho reakce. Kaktus ti sám dá vědět, co mu dělá dobře. Nezapomeň také na zálivku – v zimě méně, v létě víc, ale pozor na přemokření! Když je spokojený, měl by hezky růst a být pevný.

136 slov
1.4 minut čtení
28. 10. 2024
Martin Hrubý
Meskalin.cz/Články/Biodiverzita mimo domovenu
Nejvzácnější exotické kaktusy a jejich přizpůsobení na přežitíObjevte fascinující svět nejvzácnějších exotických kaktusů, které se přizpůsobily drsným podmínkám. Zjistěte, jaké unikátní strategie používají pro př...
1000 slov
10 minut čtení
23. 5. 2024
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky