Meskalin.cz/Fórum/Co všechno potřebuju pro pěstování vzácných kaktusů doma?

Co všechno potřebuju pro pěstování vzácných kaktusů doma?

Přemýšlím o tom, že bych si do bytu pořídil pár vzácných kaktusů, ale vůbec nevím, co všechno to obnáší. Jaké náčiní nebo pomůcky bych měl mít po ruce, abych jim mohl poskytnout tu nejlepší péči? Potřebuju speciální květináče, nebo mi stačí ty obyčejné? A co substrát – musím shánět nějaký speciální, nebo je možné použít to, co mám doma? Vím, že kaktusy mají rády slunce, ale kolik světla vlastně potřebují a jak je to s zaléváním? Jak často je mám zalévat a jakým způsobem? Taky mě zajímá, jestli je potřeba kaktusy hnojit a pokud ano, jakým hnojivem a jak často. A co se týká teploty a vlhkosti vzduchu – jaké podmínky jsou pro ně ideální? Slyšel jsem něco o různých druzích kaktusů, tak by mě zajímalo, jestli mají nějaké specifické potřeby. Je lepší pěstovat je jednotlivě, nebo je možné je mít v jednom květináči? Ještě jsem někde slyšel, že některé druhy mohou být citlivé na škůdce. Jakým způsobem se dá proti tomu bránit? Začínám mít pocit, že je toho na mě hodně a nevím, jestli se do toho vůbec pustit. Mohli byste mi prosím poradit, co všechno potřebuji na začátek? Děkuju moc za každou radu!

195 slov
2 minut čtení
15. 1. 2025
Ludmila Křížová

Tak když chceš pěstovat kaktusy, není to zas tak složitý, ale pár věcí bys měl mít na paměti. Začni s dobře odvodněným květináčem. Ty obyčejný ti budou stačit, ale radši se podívej na ty s otvory na dně. Co se substrátu týče, kup si nějaký speciální pro sukulenty a kaktusy. Můžeš zkusit i smíchat normální zeminu s pískem nebo perlitem, aby to líp odvodňovalo.

Kaktusy maj rády slunce, ideálně 6-8 hodin denně. Ale pozor na přímý úpal! Zalévej je opatrně – stačí jednou za 2-3 týdny v létě, v zimě skoro vůbec. A dej pozor, aby voda nestála v květináči. Hnojení? Jo, ale jen během vegetačního období a použij hnojivo pro sukulenty, tak jednou za měsíc.

Teplota by měla být kolem 20-30°C, ale zvládnou i víc, pokud nejsou moc vlhko. Co se týče vlhkosti vzduchu, kaktusy preferují sucho. Jestli máš víc druhů, klidně je dej do jednoho květináče, ale musej mít podobný potřeby.

Na škůdce dávej pozor – můžeš použít neemový olej nebo nějaký insekticid, když uvidíš nějaký problém. Na začátek bych doporučil začít s pár kusy a pak postupně rozšiřovat sbírku. Není to žádná raketová věda, chce to jen trochu trpělivosti a péče.

192 slov
1.9 minut čtení
26. 6. 2024
Rudolf Kratochvíl

Takže, pěstování kaktusů je fajn a není to tak složitý, jak se zdá. Nejprve potřebuješ nějaký dobrý květináč – ideálně s drenážními otvory, aby se ti tam nedělala plíseň. Můžeš použít i obyčejné, ale ty speciální na sukulenty jsou lepší. Co se týče substrátu, doporučuji koupit speciální pro kaktusy nebo sukulenty, aby měl dobrou propustnost. Doma máš asi hlínu, ale ta bude moc těžká a kaktusy z ní umřou.

Kaktusy milují slunce, takže je dej na světlé místo, ideálně na jižní okno. Ale pozor na přímé polední slunce v létě, může je spálit. Zalévat bys měl hlavně v létě – tak jednou za 1-2 týdny je fajn, ale dej pozor, aby substrát mezi zaléváním proschnul. Na zimu zalévání úplně omezíš, většinou stačí jednou za měsíc.

Hnojení – jo, hnojit můžeš, obvykle je dobrý použít tekuté hnojivo na kaktusy a hnojit z jara do léta. Teplota by měla být tak kolem 20-30 °C ve dne a v noci klidně i víc chladněji. Vlhkost by neměla být vysoká, kaktusy to moc nemusí.

Co se druhu týče, každý má svoje specifika, ale většina potřebuje podobnou péči. Můžeš je mít v jednom květináči, ale pokud chceš mít vzácnější typy, radši je odděl – ne všechny se snesou dohromady. A škůdci? No tak sleduj je pravidelně, můžeš použít nějaký insekticid nebo přírodní metody jako mýdlo s vodou.

Celkově to chce trochu praxe a zkoušení. Neber si to tak vážně a užívej si to! Kaktusy jsou skvělý.

238 slov
2.4 minut čtení
24. 7. 2024
Nikola Kafková
Meskalin.cz/Články/Biodiverzita mimo domovenu
Nejvzácnější exotické kaktusy a jejich přizpůsobení na přežitíObjevte fascinující svět nejvzácnějších exotických kaktusů, které se přizpůsobily drsným podmínkám. Zjistěte, jaké unikátní strategie používají pro př...
1000 slov
10 minut čtení
23. 5. 2024
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky