Meskalin.cz/Fórum/Jak dostat kaktus, aby dorostl do pořádné velikosti?

Jak dostat kaktus, aby dorostl do pořádné velikosti?

Mám doma několik kaktusů a opravdu se snažím, aby dorostli do krásné a pořádné velikosti, ale nějak se mi to nedaří. Zkoušel jsem je přesazovat do větších květináčů, ale pořád to vypadá, že se jim moc nedaří a nerostou tak, jak bych chtěl. Takže bych se chtěl zeptat, co všechno bych měl udělat, aby kaktusy začaly pořádně růst. Je důležité mít správný typ substrátu? A co se světlem? Jak moc by měly být vystavené slunci? Mám je dávat ven nebo je lepší je mít doma na okenním parapetu? A jak často je zalévat? Existují nějaké speciální hnojiva pro kaktusy? Nebo bych měl zkusit nějaké jiné techniky pěstování? Uvažoval jsem i o tom, že bych zkusil nějaké speciální osvětlení pro rostliny, jestli by to mohlo pomoct. Jaké máte zkušenosti s růstem velkých kaktusů? Co vám fungovalo a co ne? Byl bych vděčný za každou radu, budu se snažit udělat všechno pro to, aby moje kaktusy byly zdravé a krásné.

158 slov
1.6 minut čtení
29. 12. 2022
Věra Chalupová

Tady je pár tipů, co mi pomohlo s kaktusy. Určitě je důležité mít správný substrát – ideálně směs pro sukulenty nebo kaktusy, aby to dobře odvodňovalo. Co se týče světla, většina kaktusů miluje přímé slunce, takže pokud je můžeš dát na okenní parapet, co nejblíž ke sklu, tak to je super. Venku by byly ideální, ale pozor na moc horké dny nebo na déšť – to může škodit.

Zalévat bych radil spíš méně než víc. Kaktusy mají radši sucho, takže když substrát vyschne, pak je zalij. V létě klidně jednou týdně nebo i méně, v zimě skoro vůbec. Hnojivo můžeš zkusit speciální pro kaktusy – tak jednou za měsíc během vegetačního období. Osvětlení je dobrý nápad, pokud máš tmavší místo doma – LED lampy pro rostliny můžou udělat divy.

Důležitý je taky teplotní rozdíl mezi dnem a nocí – kaktusy to mají rády. Takže zkus hrát s umístěním a sleduj, co jim víc vyhovuje. Jako bonus, ty starší kaktusy občas prý potřebují i trochu "tolerance" na stín, aby se jim nepopálily trny. Zkoušej různé techniky a uvidíš, co zabere.

177 slov
1.8 minut čtení
19. 11. 2024
Jana Šilhavá

Takže, co se týče pěstování kaktusů, tady je pár tipů. Hlavně je důležitý mít dobrý substrát, ideálně speciální směs pro kaktusy, aby dobře odvodňoval. Kaktusy milujou slunce, takže je nejlepší je mít na okenním parapetu, ale pokud máš možnost, dej je ven na slunce, hlavně v létě. Ale pozor na přímý úpal, ze začátku je lepší je aklimatizovat. Co se zalévání týče, tak radši míň než víc. V létě tak jednou za 2-3 týdny, v zimě skoro vůbec. Hnojiva jo, nějaké speciální pro kaktusy fungujou fajn, ale nepřeháněj to s tím. A rozmysli to osvětlení, umělé světlo může být fajn v zimě nebo když nemáš dostatek slunce. Takže zkusit to s těma tipama a uvidíš.

115 slov
1.2 minut čtení
13. 9. 2023
Radek Vacek
Meskalin.cz/Články/Biodiverzita mimo domovenu
Jak překonat problémy s adaptací exotických rostlin na domácí klimaPrůvodce pro milovníky rostlin, jak úspěšně adaptovat vzácné exotické rostliny a zajistit jim optimální podmínky pro růst mimo jejich přirozenou lokal...
1000 slov
10 minut čtení
12. 12. 2020
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky