Meskalin.cz/Fórum/Proč moje exotické rostliny zhnědnou a co s tím dělat?

Proč moje exotické rostliny zhnědnou a co s tím dělat?

Mám doma několik exotických rostlin, které jsem si pořídil, protože mě úplně uchvátily. Jenže teď se mi začaly dít divné věci. Některé z nich začaly zhnědnout, a to mě fakt děsí. Chtěl bych se zeptat, proč se tohle vůbec děje? Je to normální jev nebo je to známka nějakého problému? Zkoušel jsem si najít informace o tom, jak správně pečovat o kaktusy a sukulenty, ale mám pocit, že dělám něco špatně. Udržuju je v dostatečném světle, zalévám je podle potřeby, ale stejně se to zhoršuje. Vím, že některé rostliny mohou být citlivé na změny prostředí nebo na přehnojení, ale nejsem si jistý, co bych měl konkrétně udělat. Myslíte, že by mohlo jít i o škůdce nebo nemoc? Jak poznám, jestli jsou moje rostliny v pořádku? Co byste doporučili jako první krok v řešení tohoto problému? Může mi někdo poradit, co dělat dál, abych je zachránil? Je tu někdo, kdo měl podobnou zkušenost a mohl by sdílet svoje tipy nebo rady? Děkuji předem za pomoc!

164 slov
1.6 minut čtení
2. 10. 2022
Denisa Fučíková

Zhnědnutí exotických rostlin může být docela častý problém. Zkus se zamyslet, jestli to není způsobeno přelitím, nebo naopak nedostatkem vody. Kaktusy a sukulenty potřebují opravdu málo vody, takže je lepší je nechat proschnout než zalévat příliš často. Taky se podívej na to světlo – i když říkáš, že je dostatek, někdy může být slunce moc silné a spálit listy. Další věc, co se může stát, jsou škůdci, jako mšice nebo svilušky, ty dokážou udělat pěknou paseku. Zkontroluj listy a stonky, jestli tam nejsou nějaké známky napadení. Také sleduj, jak rostlina reaguje na hnojení – moc hnojiva může rostlinu spálit. Doporučuju zkusit dát rostliny na pár dní na vzduch a uvidíš, jestli se to zlepší. Můžeš zkusit i změnit substrát. Držím palce!

121 slov
1.2 minut čtení
27. 9. 2024
Josef Šimůnek

Zní to, že tvoje rostliny mají nějaký problém. Zhnědnutí může být způsobeno několika faktory. Možná přehnojení, pokud jsi použil moc hnojiva, nebo naopak nedostatek živin. Kaktusy a sukulenty jsou citlivé na vlhkost, tak si dej pozor, aby nebyly zapařené nebo v mokré půdě, to by mohlo vést k hnilobě kořenů. Můžeš zkusit nechat substrát pořádně proschnout mezi zaléváním.

Zkontroluj taky listy a stonky, jestli na nich nejsou škůdci jako molice nebo svilušky. Pokud máš podezření na nemoc, zkus je oddělit od ostatních rostlin, aby se to nešířilo. Hlavně je dej na místo s dobrým světlem, ale bez přímého slunce. Vydrž a sleduj, jestli se to zhoršuje nebo zlepšuje. Občas stačí snížit zálivku a rostlina se vzpamatuje.

115 slov
1.2 minut čtení
20. 6. 2024
Roman Jirásek
Meskalin.cz/Články/Biodiverzita mimo domovenu
Jak překonat problémy s adaptací exotických rostlin na domácí klimaPrůvodce pro milovníky rostlin, jak úspěšně adaptovat vzácné exotické rostliny a zajistit jim optimální podmínky pro růst mimo jejich přirozenou lokal...
1000 slov
10 minut čtení
12. 12. 2020
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky