Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když mi sukulent neukvétá?

Co dělat, když mi sukulent neukvétá?

Mám takový problém se svým sukulentem, konkrétně s těmi, co mám na okně. Před nějakým časem jsem si pořídil krásný sukulent, který mi hned na začátku přišel jako ideální rostlina, protože prý jsou snadné na pěstování a nepotřebují tolik pozornosti. Vždycky jsem si myslel, že to bude skvělá volba, ale teď se potýkám s tím, že prostě nekvete. Možná dělám něco špatně? Chtěl bych vědět, co všechno může mít vliv na to, že mi ten můj sukulent neprodukuje květy. Zkoušel jsem mu dávat trochu víc slunce, ale mám pocit, že to nepomohlo. Trochu jsem bádal a našel jsem, že některé sukulenty potřebují speciální podmínky pro kvetení. Jaké jsou ty správné podmínky? Měl bych třeba změnit substrát nebo hnojit jinak než dosud? A co zálivka? Možná je to i tím, že ho zalévám moc nebo málo? Přemýšlím také o tom, jestli se mu třeba nelíbí místo, kde ho mám. Mám ho u okna, ale možná potřebuje víc prostoru a jinou teplotu? Jak často by měly sukulenty kvést a je normální, že některé prostě nekvetou vůbec? Jak poznat, kdy je ta pravá doba pro kvetení? Rád bych slyšel zkušenosti ostatních zahradníků a jaké mají tipy. Co dělat, abych měl doma rozkvetlý sukulent?

200 slov
2 minut čtení
31. 10. 2023
Luboš Kraus

Tak to je věc, co mě taky trápila, když jsem začal s sukulenty. Některé kvetou víc, jiné vůbec a to může být fakt frustrující. Hlavně se zaměř na světlo, protože většina sukulentů potřebuje dostatek slunce, aby kvalitně kvetly. Pokud máš rostlinu u okna, ujisti se, že tam má dostatek přímého slunečního světla. Možná jí to chce ještě posunout blíž nebo na nějaké světlé místo.

Co se týče zálivky, tak tady se to dá snadno pokazit. Sukulenty nemají rády mokré kořeny, takže je lepší zalít je méně a nechat substrát mezi zaléváním lehce oschnout. Hnojení také hraje roli - zkuste použít speciální hnojivo pro sukulenty v období vegetace. Většinou kvetou v létě, tak je dobré je hnojit na jaře.

A nezapomeň na substrát! Jestli máš klasický květinový substrát, může být příliš těžký. Lepší je nějaký lehčí s dobrou drenáží. A ohledně teploty - většina sukulentů preferuje teplo a suché podmínky, takže pokud je u vás doma chladno nebo vlhko, může to být problém.

Některým sukulentům prostě kvetení trvá déle nebo kvetou jednou za čas, takže se nedej odradit. Pokud je zdravý a roste, můžeš mít naději, že se jednou rozkvete. Zkus experimentovat s těmito tipy a třeba se dočkáš krásných květů.

197 slov
2 minut čtení
12. 1. 2023
Žaneta Horáková

Sukulenty jsou fakt skvělý, ale někdy se chovaj jako rozmazlený děti. Když nekvetou, může to bejt víc důvodů. První věc, co bych zkontroloval, je světlo – většina sukulentů potřebuje hodně slunce, takže pokud ho máš na místě, kde je třeba zdlouhavý stín, nebo prostě málo světla, tak se mu asi moc nechce. Zkus ho přesunout na místo s přímým slunečním světlem.

Další věc je zálivka. Sukulenty nesnášej přemokření, takže se ujisti, že substrát mezi zálivkama pořádně vyschne. Příliš častá zálivka může vést k hnilobě kořenů a to fakt kvetení nepomůže. Co se týče hnojiva, tak jo, můžeš zkusit nějaký speciální pro sukulenty, ale opatrně s množstvím.

Někdy sukulenty potřebují období sucha nebo teplotní šok, aby začly kvést, tak zkus třeba snížit teplotu na chvíli nebo je nechat trochu trpět. A taky nezapomeň, že některé druhy prostě kvést nemusí – to je normální. Každopádně dej tomu čas a sleduj ho, příroda si občas dává na čas.

155 slov
1.6 minut čtení
13. 5. 2024
Dominik Vojta
Meskalin.cz/Články/Biodiverzita mimo domovenu
Jak překonat problémy s adaptací exotických rostlin na domácí klimaPrůvodce pro milovníky rostlin, jak úspěšně adaptovat vzácné exotické rostliny a zajistit jim optimální podmínky pro růst mimo jejich přirozenou lokal...
1000 slov
10 minut čtení
12. 12. 2020
Bc. Martina Zelenková
Přečíst článek
Podobné otázky