Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že mé kaktusy mají málo slunečního světla?

Jak poznám, že mé kaktusy mají málo slunečního světla?

Zajímalo by mě, jak vlastně poznat, jestli moje kaktusy dostávají dostatek slunečního světla. Mám jich pár doma a zdá se mi, že některé vypadají trochu zvláštně. Zatímco některé rostou rychle a mají krásnou zelenou barvu, jiné vypadají trochu vybledle a jakoby se snažily natáhnout do výšky. Je to normální? Mám je přesunout na místo, kde budou mít víc světla, nebo se mám obávat, že jsou už v nějakém špatném stavu? Jaké konkrétní znaky bych měl sledovat? Vím, že kaktusy milují slunce, ale co když mají málo? Mohou mít nějaké jiné příznaky kromě vybledlých barev? A co tvar? Můžou být kaktusy příliš dlouhé a slabé, když nemají dostatek světla? Rád bych věděl, na co si dát pozor a jak je správně umístit doma. Máte nějaké tipy na to, jak zjistit optimální podmínky pro tyto skvělé rostliny? Jak moc sluníčka vlastně potřebují?

140 slov
1.4 minut čtení
9. 6. 2021
Štěpán Kolář

Když máš kaktusy, co vypadaj zvláštně, může to fakt znamenat, že maj málo světla. Normálně by měly být hezky zelený a kompaktní. Pokud jsou vybledlý nebo se tahaj do výšky, tak to je jasnej signál, že hledaj víc slunce. Dobrý je je mít na jižním okně, kde dostanou hodně přímého světla. Jestli je vidíš, jak se roztahujou a ztrácej tvar, tak to není dobrý. Můžeš je klidně přesunout blíž k oknu nebo na místo, kde budou mít víc slunečních paprsků. Kaktusy potřebujou aspoň několik hodin slunce denně. Takže pokud se ti zdá, že některý rostou pomalu a nevypadaj zdravě, zkus je přesunout do světlý části bytu. Důležitý je taky dávat pozor na vlhkost a nevylévat je moc, když mají málo světla – to by mohlo být taky špatný.

128 slov
1.3 minut čtení
14. 11. 2023
Karel Havlík

Kaktusy fakt potřebují dost světla, jinak se jim nedaří. Pokud ti kaktusy vypadají vybledle, nebo se snaží natáhnout do výšky, to jsou jasné signály, že mají málo slunce. Takhle se vlastně snaží najít světlo, což není dobré. Kaktusy můžou být i slabé a příliš dlouhé, to je známka nedostatku světla. Měl bys je přesunout na místo s víc slunečním světlem, ideálně na okno, kde svítí sluníčko minimálně pár hodin denně. Také sleduj, jestli nemají měkké skvrny nebo začínají hnit, to by mohlo taky znamenat problém. Obecně platí – čím víc slunce, tím lépe pre kaktusy. Takže dej pozor na jejich pozici a snaž se jim zajistit co nejlepší podmínky.

109 slov
1.1 minut čtení
3. 6. 2022
Richard Voříšek
Meskalin.cz/Články/Rostlinná péče
Jak zjistit, že vaše kaktusy potřebují více slunce?Objevte, jak rozeznat příznaky nedostatku světla u kaktusů a optimalizovat jejich umístění pro zdravý růst. Naučte se vše o péči o kaktusy a jejich po...
1000 slov
10 minut čtení
2. 8. 2020
Mgr. Karolína Šedá
Přečíst článek
Podobné otázky