Meskalin.cz/Fórum/Proč bych měl pravidelně přesazovat své sukulenty?

Proč bych měl pravidelně přesazovat své sukulenty?

Mám doma pár sukulentů a tak nějak jsem se dočetl, že je důležité je pravidelně přesazovat, ale pořád nevím, proč je to tak důležité. Jaké jsou vlastně výhody toho, když je dám do nového květináče s čerstvým substrátem? Nechci, aby mi umřely, ale zatím se zdají být v pohodě. Je pravda, že když se sukulenty dostanou do většího květináče, tak mají víc místa na růst? A co kořeny, potřebují víc místa nebo spíš naopak? A co substrát? Koupil jsem nějaký speciální pro sukulenty, ale nevím, jestli ho mám měnit každý rok nebo jednou za čas. Jak poznám, že už je čas je přesadit? Co když jim ten nový květináč bude moc velký? Nechci, aby mi zrovna tyhle krásné rostliny začaly uhnívat nebo něco takového. Zajímalo by mě, jestli se to týká i různých druhů sukulentů, nebo jestli jsou nějaké specifické typy, které to potřebují víc než jiné. Je nějaký univerzální tip pro všechny sukulenty? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady ohledně přesazování a péče o tyto úžasné rostlinky.

169 slov
1.7 minut čtení
15. 5. 2024
Miroslav Stehlík

Přesazování sukulentů je fakt důležitý. Když je dáš do novýho květináče, dáváš jim šanci na lepší růst. Substrát se časem vyčerpá a kořeny potřebujou čerstvou půdu, aby měly živiny. Větší květináč může bejt fajn, ale pozor na to, aby nebyl moc velkej – to může způsobit uhnívání, protože substrát zůstane dlouho vlhkej. Takže ideálně, když je potkáš, jak už se tam tlačí, nebo když koukneš na kořeny a vidíš, že jsou hodně zapletený a nemaj místo. Většina sukulentů to potřebuje, ale některý si s tím poraděj líp než jiný. Takže když máš speciální substrát pro sukulenty, klidně ho měň tak jednou za rok nebo dva, podle potřeby. Hlavně nezapomeň na dobrou drenáž! Když ti začnou žloutnout listy nebo se nějak divně chovat, tak to je jasný signál, že jsi měl přesadit dřív.

132 slov
1.3 minut čtení
27. 5. 2023
Jiří Holub

Přesazování sukulentů je fakt důležitý, i když se zdají být v pohodě. Kořeny potřebují prostor, aby se mohly rozrůst a čerpat živiny. Pokud je necháš dlouho v tom stejném květináči, substrát může být vyčerpanej a kořeny se můžou začít svírat, což může vést k uhnívání. Obecně bys je měl přesazovat tak každý rok nebo co dva roky, podle toho, jak rychle rostou. Když vidíš, že kořeny vykukujou z dírek na dně květináče, je to jasný signál. Velký květináče můžou být problém, protože pak substrát déle schne a snadno to může vést k přemokření. Ale pokud dáš větší květináč, zkus ho naplnit jen do určité výšky substrátu, aby tam nebylo moc volného místa. Ty speciální substráty pro sukulenty jsou fajn, ale měnit je úplně nemusíš každý rok, stačí doplnit čerstvý substrát okolo rostliny. Různé druhy sukulentů mají různý potřeby, ale obecně platí, že všichni potřebují nějaký čas na růst a přizpůsobení. Takže pravidelně kontroluj svoje rostliny a neboj se je přesadit, když to bude potřeba.

164 slov
1.6 minut čtení
16. 7. 2024
Eva Šimůnková
Meskalin.cz/Články/Rostlinná péče
Proč je pravidelné přesazování klíčové pro zdraví sukulentů?Objevte důvody, proč je důležité sukulenty pravidelně přesazovat a jak na to správně. Naučte se, jak péče o tyto fascinující rostliny může ovlivnit je...
1000 slov
10 minut čtení
15. 10. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky