Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že je můj sukulent připraven na přesazení?

Jak poznám, že je můj sukulent připraven na přesazení?

Mám doma pár sukulentů a poslední dobou jsem si začal všímat, že možná potřebují nový květináč. Jenže nevím, jak to poznat. Někde jsem četl, že je důležité sledovat kořeny, jiní říkali, že by měly být vidět z drenážních otvorů nebo dokonce, že když rostlina začne vypadat unaveně, tak je to také signál. Zajímalo by mě, jaké další znaky bych měl sledovat. Co třeba velikost rostliny v poměru k květináči? Měl bych se podívat na vlhkost půdy? Slyšel jsem, že když je substrát moc zhutněný, sukulent může mít potíže s absorbcí vody. A co když má sukulent nějaké známky poškození nebo žloutnutí listů? Je to známka toho, že už je potřeba přesadit? Rád bych se dozvěděl, jestli existují nějaké konkrétní tipy nebo triky, jak správně určit ten správný čas na přesazení. Nebo je to prostě něco, co se člověk naučí postupně s praxí? Jaké máte zkušenosti vy? Jak jste poznali, že je váš sukulent připraven na přesazení?

156 slov
1.6 minut čtení
21. 11. 2024
Josef Malík

Jasně, tohle je hodně častá otázka. Obecně platí, že když už máš sukulent, co se dostal do fáze, kdy už nemá moc místa v květináči, tak je na čase to zkusit. Když vidíš kořeny vyčnívat z drenážních otvorů, je to jasná známka, že potřebuje víc místa. Taky si dej pozor na to, jak vypadá půda – jestli je zhutněná nebo zaschlá na povrchu a mokrá dole, může mít sukulent problém s vodou. Pokud listy žloutnou nebo opadávají, může to být taky příznak špatných podmínek, což může být způsobeno nedostatkem prostoru nebo nesprávnou vlhkostí v substrátu. A jo, velikost rostliny k květináči hraje roli – máš-li obří sukulent v malém květináči, tak to moc dobře nedopadne. Hlavně se neboj experimentovat a sledovat, co dělá tvá rostlina – časem se to naučíš sám. Každý sukulent je trošku jiný a vyžaduje svůj přístup.

140 slov
1.4 minut čtení
8. 1. 2024
Richard Macháč

Tak jo, je dobrý sledovat pár věcí, abys poznal, kdy je čas na přesazení sukulentu. Když se ti kořeny začnou tlačit ven z drenážních otvorů, to je jasný signál. Pak taky, když se ti rostlina začne kroutit nebo listy vypadají unaveně, to není dobrý. Velikost hraje roli – pokud je sukulent mnohem větší než květináč, asi mu už do něj není hej. Zhutnělý substrát může taky dělat problémy s vodou, takže pokud vidíš, že se voda hromadí nebo vůbec nevsakuje, tak bude potřeba nový zemina. A jo, žloutnutí listů může znamenat, že něco není v pořádku – ať už to je nedostatek místa nebo špatná péče. Všechno to chce trochu pozorování a zkušeností, ale tyhle znaky ti můžou hodně pomoct.

120 slov
1.2 minut čtení
19. 4. 2023
Ladislav Šilhavý
Meskalin.cz/Články/Rostlinná péče
Proč je pravidelné přesazování klíčové pro zdraví sukulentů?Objevte důvody, proč je důležité sukulenty pravidelně přesazovat a jak na to správně. Naučte se, jak péče o tyto fascinující rostliny může ovlivnit je...
1000 slov
10 minut čtení
15. 10. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky