Meskalin.cz/Fórum/Co se stane, když sukulent přesazuji moc často?

Co se stane, když sukulent přesazuji moc často?

Zajímalo by mě, co se vlastně stane, když budu sukulent přesazovat příliš často. Mám pár kousků doma a zkouším je pěstovat, ale zdá se mi, že bych je měl občas přesadit, aby měly víc místa a lepší půdu. Jenže co když to udělám moc brzy nebo mockrát? Je pravda, že sukulenty mají rády stabilitu a jejich kořeny by měly mít prostor pro růst? Nebo jim tím spíš uškodím? Slyšel jsem něco o tom, že pokud je přesadím příliš často, tak se mohou stresovat nebo dokonce začít uhnívat. Jaké jsou konkrétní příznaky toho, že by to pro ně mohlo být špatné? A jak často bych je tedy měl přepěstovávat? Co třeba se změnami ročních období nebo když si vezmu jiný květináč? Může být také problém, že se jim změní podmínky, jako je půda nebo světlo? Rád bych slyšel názory a zkušenosti těch, kdo už nějakou dobu pěstují sukulenty. Jaké jsou vaše tipy na to, aby se cítí dobře a rostly zdravě?

160 slov
1.6 minut čtení
7. 1. 2023
Emil Bureš

Když sukulent přesazuješ moc často, můžeš mu docela uškodit. Tyhle rostliny fakt potřebují stabilitu a když je pořád přesazuješ, tak z toho můžou být ve stresu. Příznaky špatného přesazení jsou třeba hnědé nebo měkké listy, což může znamenat, že začínají uhnívat. Taky pokud vidíš, že se zastavuje jejich růst nebo začnou ztrácet barvu, to je špatné znamení.

Obecně platí, že sukulenty bys měl přesazovat tak jednou za dva až tři roky, pokud nevidíš, že by potřebovaly víc místa. A jo, změna půdy nebo květináče taky může být problémem – jiná půda může mít jinou strukturu vlhkosti a to jim nemusí sedět. V zimě je lepší je moc nepřesazovat, protože v té době normálně spí.

Takže buď opatrnej s tím přesazováním a sleduj je. Jakmile vidíš, že se jim daří a nemají potřebu růst jako blázni, nech je být.

137 slov
1.4 minut čtení
8. 9. 2024
Ludmila Dostálová

Pokud sukulent přesazuješ moc často, může to pro něj být fakt stresující. Tyhle rostliny mají rády stabilitu, takže časté změny prostředí a půdy je můžou vyvést z míry. Můžeš si všimnout, že začnou žloutnout nebo dokonce uhnívat, pokud je kořenový systém narušený. Příznaky stresu zahrnují vadnutí listů nebo jejich opadávání. Obecně se doporučuje přesazovat sukulenty max jednou za rok, ideálně na jaře, když začnou růst. Pokud měníš květináč, tak dej pozor, aby byl jen o kousek větší a měl dobrý odtok, jinak můžeš mít problém s přemokřením. Jo a jasně, i nové podmínky jako jiná půda nebo světlo můžou způsobit šok. Takže radši přistupuj k přesazování opatrně, ať se tvé sukulenty cítí dobře.

113 slov
1.1 minut čtení
5. 9. 2023
Lenka Doleželová
Meskalin.cz/Články/Rostlinná péče
Proč je pravidelné přesazování klíčové pro zdraví sukulentů?Objevte důvody, proč je důležité sukulenty pravidelně přesazovat a jak na to správně. Naučte se, jak péče o tyto fascinující rostliny může ovlivnit je...
1000 slov
10 minut čtení
15. 10. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky