Meskalin.cz/Fórum/Co dělat, když se na listech mého kaktusu udělaly houbové skvrny?

Co dělat, když se na listech mého kaktusu udělaly houbové skvrny?

Mám problém se svým kaktusem, který jsem si pořídil před nějakou dobou. Vypadá to, že mu něco není úplně v pořádku. Na jeho listech se objevily podivné houbové skvrny a já fakt nevím, co s tím dělat. Nechci o něj přijít, protože jsem se na něj hodně těšil a je to pro mě taková malá radost v bytě. Zkoušel jsem mu dávat dostatek světla, ale zdá se, že to nestačí. Možná jsem ho zaléval moc nebo naopak málo? Mám ho přesunout na jiné místo nebo zkusit nějaký fungicid? Vím, že kaktusy jsou docela odolné rostliny, ale tyhle skvrny vypadají dost podezřele. Nemám ponětí, jestli je to jen nějaká povrchová plíseň nebo jestli už je to vážnější problém. Četl jsem něco o tom, že by mohly být i napadené kořeny, ale nevím, jak to poznat a co s tím dělat. Může mi někdo poradit, jak se takové skvrny zbavit? A co když už je pozdě? Mám kaktus radši izolovat od ostatních rostlin? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a rady ohledně péče o kaktusy a jak řešit podobné problémy. Děkuju moc za každou radu!

182 slov
1.8 minut čtení
14. 9. 2020
Filip Slavík

Zdravím, to, co popisuješ, vypadá na nějakou houbovou infekci, což je u kaktusů dost běžný problém. Je dobré ty skvrny co nejdřív prozkoumat, jestli nejsou měkké nebo se nešíří. V první řadě bych doporučil kaktus přesunout na místo s dobrým osvětlením, ale ne na přímém slunci, aby se nespálil. Co se týče zalévání, kaktusy by měly být v suchu, takže pokud jsi mu dával hodně vody, zkus to omezit. Izolace od ostatních rostlin je rozumný krok, aby se to případně nepřenášelo. Můžeš zkusit použít fungicid, ale opatrně a podle návodu. Případně, pokud si nejsi jistý, tak ho zkus radši přesadit do čerstvého substrátu a podívat se na kořeny. Pokud jsou hnilé nebo vodnaté, musíš je oříznout. Držím palce!

118 slov
1.2 minut čtení
9. 3. 2024
Natálie Pánková

Tak to je blbý, skvrny na kaktusu obvykle znamenají nějaký problém. Může to být plíseň nebo houbová infekce. Zkus ho nejdřív izolovat od ostatních rostlin, aby se to nerozšířilo. Pokud máš podezření na houbu, tak bych doporučil nějaký fungicid, ale opatrně s dávkováním, kaktusy jsou citlivé na chemii. Zalévání může taky hrát roli; kaktusy nepotřebují moc vody, stačí jednou za čas a hlavně ne, když je substrát ještě mokrý. Zkus prozkoumat kořeny, jestli nejsou hnusný nebo shnilý. Pokud jo, tak je nejlepší je ostříhat a přesadit do čerstvé půdy. Drž ho na světlém místě, ale ne na přímým slunci hned po léčbě, aby se nespálil. Snad to dáš do kupy!

110 slov
1.1 minut čtení
22. 11. 2022
Petr Eliáš
Meskalin.cz/Články/Rostlinná péče
Jak se vypořádat s houbovými povlaky na listech exotických rostlin?Zjistěte, jak identifikovat a řešit problém s houbovými povlaky, které mohou ohrozit vaše exotické rostliny.
1000 slov
10 minut čtení
24. 7. 2020
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky