Meskalin.cz/Fórum/Jak odstranit houbový povlak z listů mé sukulentní rostliny?

Jak odstranit houbový povlak z listů mé sukulentní rostliny?

Jsem nadšený pěstitel sukulentů, ale teď mám problém, který mě trápí. Mám krásnou sukulentní rostlinu, o kterou se starám už několik měsíců, ale poslední dobou jsem si všiml, že na jejích listech se začíná objevovat takový podivný houbový povlak. Je to jako tenký bílý film, který pokrývá listy a vypadá to opravdu nezdravě. Zkoušel jsem ji pravidelně zalévat a dávat jí dostatek slunce, ale zdá se, že to nepomáhá. Nejen že to vypadá nehezkě, ale bojím se, že by to mohlo ohrozit celou rostlinu. Nevíte někdo, co by to mohlo být? Je to plíseň nebo houba? A jak ji mohu účinně odstranit? Zkoušel jsem ji otřít vlhkým hadříkem, ale nic moc se nezměnilo. Mám použít nějaký speciální přípravek na hubení škůdců nebo fungicid? Nebo je lepší zkusit domácí metody? Vím, že některé rostliny jsou citlivé na chemikálie a nerad bych ji ještě více poškodil. Jak často bych měl kontrolovat, jestli se povlak nevrací? A co dělat pro prevenci do budoucna? Budu vděčný za jakékoli rady nebo zkušenosti s podobným problémem. Děkuji!

171 slov
1.7 minut čtení
14. 9. 2020
Stanislav Žižka

To, co popisuješ, vypadá jako padlí nebo nějaká forma plísně. Nejlepší způsob, jak to odstranit, je použít fungicid, ale pokud se bojíš chemie, můžeš zkusit i domácí metody. Například směs vody s jedlou sodou nebo mlékem (1:9) může pomoci. Natírej to na postižené listy a zkus to párkrát zopakovat.

Očisti rostlinu jemně vlhkým hadříkem a pak ji dej na místo s dobrým cirkulujícím vzduchem, aby se to nevracelo. Kontroluj ji pravidelně, ideálně každý týden, a když uvidíš něco podezřelého, tak zas zasáhni. Prevence je důležitá – ne přelívat, nezapomínej na slunce a občas je dobré rostliny osprchovat, aby se zbavily prachu a případných škůdců.

103 slov
1 minut čtení
16. 3. 2024
Emil Maleček

Zdravím, tohle vypadá na padlí nebo nějakou jinou houbu. Zkus vzít mýdlovou vodu, to je docela účinný způsob, jak to odstranit. Smíchej trochu tekutého mýdla s vodou a jemně to nanes na listy. Měl bys to dělat ideálně venku, aby se rostlina mohla pořádně vyvětrat. Pokud to nepomůže, tak můžeš zkusit fungicid, ale opatrně, aby si ji nezničil. Důležité je i zlepšit ventilaci kolem rostliny a vyhnout se přesazování do příliš vlhkého substrátu. Kontroluj ji pravidelně, klidně každý týden. Prevence? Zkus dávat pozor na zalévání a udržovat ji na sluníčku, ale ne úplně na přímém slunci celý den. Držím palce!

100 slov
1 minut čtení
13. 3. 2024
Daniela Kolmanová
Meskalin.cz/Články/Rostlinná péče
Jak se vypořádat s houbovými povlaky na listech exotických rostlin?Zjistěte, jak identifikovat a řešit problém s houbovými povlaky, které mohou ohrozit vaše exotické rostliny.
1000 slov
10 minut čtení
24. 7. 2020
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky