Meskalin.cz/Fórum/Přípravek na hubení hub na exotických rostlinách?

Přípravek na hubení hub na exotických rostlinách?

Mám takový problém s mými exotickými rostlinkami, hlavně těmi, co jsem si nedávno pořídil. V poslední době jsem si všiml, že se mi na některých z nich objevily houby a plísně, což mě dost trápí. Zkoušel jsem je pravidelně zalévat a dávat jim dostatek světla, ale asi to nestačí. Vím, že některé houby mohou být dost nebezpečné a mohou dokonce zabít rostlinu, tak bych se rád zeptal, jestli neexistuje nějaký specifický přípravek, který by mohl pomoci s hubením těchto hub na mých exotických rostlinách. Nechci používat něco, co by jim mohlo ublížit nebo dokonce poškodit. Zajímalo by mě, jestli jsou k dispozici nějaké přírodní prostředky nebo chemie, která by byla účinná a zároveň šetrná k rostlinám. Možná máte někdo osobní zkušenosti nebo doporučení na něco konkrétního? Jaké metody fungují nejlépe? Díky moc za radu!

134 slov
1.3 minut čtení
3. 11. 2020
Pavla Krausová

Jasně, to je problém, co se může stát skoro každému. Na houby a plísně na exotických rostlinách jsem zkoušel různé věci. Pokud hledáš něco přírodního, tak doporučuju použít roztok z jedlé sody. Mícháš asi lžíci sody do litru vody a postříkáš tím rostliny. Pomáhá to proti plísním a není to agresivní. Další možnost je česnekový sprej, co uděláš tak, že rozmixuješ česnek s vodou, necháš to odstát a pak filtruješ. To prý taky funguje dobře. Jinak, pokud ti nevadí chemie, tak jsou na trhu fungicidy, které jsou šetrné k rostlinám – hledej něco se sírou nebo mědí. Ale pozor na dávkování! Zkus taky zlepšit cirkulaci vzduchu kolem rostlin, aby se tam houby tolik nedržely. Hodně štěstí!

116 slov
1.2 minut čtení
5. 6. 2023
Ivana Říhová

Pokud ti na rostlinách lezou houby a plísně, tak to je problém. Zkus třeba fungicid, co se prodává v zahradnictvích, ale doporučuji nejdřív zkontrolovat, jestli je to pro exotické rostliny bezpečné. Mě osobně pomohla směs vody s trochou octa nebo jedlé sody, ale to chce zkusit na malé části rostliny, aby ses ujistil, že jí to neublíží. Dobrý je taky postřik z česneku, ten prý plísně odrazuje. Hlavně nezapomeň na dobré větrání a nesmíš přelívat, jinak se to jen zhorší. Takže hodně štěstí a ať se ti to podaří vykopat!

90 slov
0.9 minut čtení
7. 11. 2024
Irena Matějková
Meskalin.cz/Články/Rostlinná péče
Jak se vypořádat s houbovými povlaky na listech exotických rostlin?Zjistěte, jak identifikovat a řešit problém s houbovými povlaky, které mohou ohrozit vaše exotické rostliny.
1000 slov
10 minut čtení
24. 7. 2020
RNDr. Helena Tichá, CSc.
Přečíst článek
Podobné otázky