Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat kaktus?

Jak často zalévat kaktus?

Zdravím všechny fanoušky kaktusů a sukulentů! Mám na srdci takovou otázku, která mi nedá spát. Když se rozhodnete mít doma kaktus, tak se musíte postarat i o to, jak ho správně zalévat, že jo? Jenže já jsem si pořádně nevšiml, jak často by se to mělo dělat. Vím, že kaktusy milují slunce a mají rády sucho, ale kolik vody vlastně potřebují? Když jsem si koupil svůj první kaktus, tak jsem slyšel názory, že se má zalévat jednou za týden, ale pak zase někdo říkal, že radši jen jednou za měsíc. Jaký je v tom tedy správný přístup? A co když je léto a venku je horko? Mám mu dát víc vody nebo se držet toho měsíčního režimu? Opravu se bojím, aby mi nezhynul. Zajímá mě také, jestli je důležité sledovat druh kaktusu, protože slyšel jsem, že některé druhy mají jiné požadavky na zálivku než ty klasické. Jak to tedy je s tou frekvencí? A co když je kaktus v květináči s drenážními otvory – má to vliv na to, jak často ho zalévat? Předem díky za všechny rady a zkušenosti – jsem nováček a chci se o své rostliny postarat co nejlépe!

192 slov
1.9 minut čtení
10. 11. 2022
Vladimír Maleček

Takže, zalévání kaktusů fakt záleží na druhu, co máš. Obecně platí, že kaktusy mají radši suchý substrát, takže je lepší nezalévat moc často. V létě, když je teplo, tak je dobrý zálivku zvýšit, ale ne zase jako u jiných rostlin. Zkus to třeba jednou za 2-3 týdny a pak podle toho, jak vypadá substrát – když je úplně suchý, tak můžeš zalít. Když máš kaktus v květináči s drenáží, tak to pomůže, aby se voda nehromadila a kořeny nezhnily. A jo, některé druhy potřebují trochu jinou péči, tak si to zjisti dopředu. Vždycky je lepší se řídit podle potřeby rostliny než nějakým pevným plánem. Držím palce!

106 slov
1.1 minut čtení
29. 12. 2024
Jan Smola

Takže, co se týče zalévání kaktusů, tak to fakt záleží na druhu. Většinou platí, že je lepší zalévat méně než víc. Obecně se doporučuje zalévat jednou za dva až čtyři týdny, v létě klidně častěji, ale pozor na přemokření. Kaktusy milují sucho, takže když je půda suchá, tak jim klidně dej vodu. Drenážní otvory jsou super, pomůžou odvést přebytečnou vodu, takže to s tím zálivem neřeš tolik. Taky se dívej na listy - když začnou žloutnout nebo se scvrknou, tak to může být signál, že potřebují vodu nebo naopak, že mají moc. Takže v podstatě sleduj počasí a jak kaktus vypadá. Až si ho víc osaháš, budeš vědět, co mu vyhovuje. Drž se a dej vědět, jak to jde!

119 slov
1.2 minut čtení
1. 12. 2024
Jindřiška Jonášová
Meskalin.cz/Články/Kaktusy pro začátečníky
Jak správně zalévat kaktusy: Průvodce pro nováčkyObjevte klíčové tipy a triky pro efektivní zavlažování kaktusů, které vám pomohou vyhnout se častým chybám. Naučte se, jak se starat o své kaktusy a u...
1000 slov
10 minut čtení
15. 12. 2021
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky