Meskalin.cz/Fórum/Můžu kaktusy zalévat vodou z kohoutku?

Můžu kaktusy zalévat vodou z kohoutku?

Mám takový dotaz ohledně péče o kaktusy, protože s nimi teprve začínám a nejsem si úplně jistý, co všechno je pro ně dobré. Zajímalo by mě, jestli je v pořádku zalévat kaktusy obyčejnou vodou z kohoutku, nebo jestli by to pro ně mohlo být nějak škodlivé. Slyšel jsem různé názory, někteří lidé říkají, že to může být problém kvůli obsahu chloru nebo jiných látek ve vodě, zatímco jiní tvrdí, že to nemá velký vliv a že kaktusy jsou dost odolné. Vlastním několik druhů kaktusů a zatím jsem je zaléval vodou z kohoutku, ale teď mám obavy, jestli jim tím neubližuju. Co si o tom myslíte? Měla by se používat dešťová voda nebo nějaká speciální voda určená pro rostliny? Jaká je vlastně nejlepší praxe pro zalévání těchto rostlin? Mám také pocit, že by mě zajímalo, jak často by se měly kaktusy zalévat a zda je dobré vodu nechat stát před použitím. Je tohle všechno důležité a jaký má vlastně vliv na růst a zdraví kaktusů? Díky za jakékoli tipy a rady!

170 slov
1.7 minut čtení
14. 7. 2022
Václav Jiránek

Zalévat kaktusy vodou z kohoutku je v pohodě, ale záleží na kvalitě vody ve tvém místě. Některé vody mají hodně chloru nebo jiné chemikálie, což může kaktusům škodit, zvlášť pokud je to pravidelně. Třeba se doporučuje nechat vodu stát aspoň den, aby se chlor odpařil. Dešťová voda je skvělá, protože je měkká a bez chemikálií, ale pokud nemáš možnost ji sbírat, tak ta z kohoutku většinou stačí. Co se týče zalévání, kaktusy potřebují hodně místa mezi zaléváním, takže zalévej tak jednou za pár týdnů v létě a ještě méně přes zimu. Hlavně dej pozor na přemokření, to jim fakt škodí. Takže klidně pokračuj s vodou z kohoutku, jen občas zkontroluj jak vypadají a jestli se jim daří.

117 slov
1.2 minut čtení
28. 6. 2022
Jindřiška Jonášová

Takže ohledně zalévání kaktusů vodou z kohoutku – většinou to není taková tragedie. Kaktusy jsou fakt odolné rostliny a zvládnou ledacos. Ale jo, někdy ta voda z kohoutku obsahuje chlor nebo minerály, které můžou být pro ně blbý, zvlášť pokud je to tvrdá voda. Pokud máš možnost, tak dešťovka nebo filtrovaná voda by byla lepší volba, ale jestli už je máš zalité vodou z kohoutku, tak se asi nic velkého nestane.

Co se týče frekvence zalévání, kaktusy se obvykle zalévají jednou za 2-3 týdny v létě, v zimě skoro vůbec. Nech vodu pořádně vytéct a nikdy je nezalévej, když je země ještě mokrá. A jo, nechat vodu stát na den dva před použitím může pomoct zbavit se nějakého chloru. Takže pokud chceš mít kaktusy zdravé a pěkné, tak tohle všechno ber v potaz.

132 slov
1.3 minut čtení
29. 10. 2023
Matěj Vrba
Meskalin.cz/Články/Kaktusy pro začátečníky
Jak správně zalévat kaktusy: Průvodce pro nováčkyObjevte klíčové tipy a triky pro efektivní zavlažování kaktusů, které vám pomohou vyhnout se častým chybám. Naučte se, jak se starat o své kaktusy a u...
1000 slov
10 minut čtení
15. 12. 2021
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky