Meskalin.cz/Fórum/Jak poznat, kdy má kaktus žízeň?

Jak poznat, kdy má kaktus žízeň?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám doma pár krásných kaktusů, ale občas mám pocit, že nevím, jak správně zjistit, kdy potřebují vodu. Vím, že kaktusy jsou odolné rostliny a nepotřebují tolik vody jako jiné květiny, ale přesto mě zajímá, jak poznat, kdy mají žízeň. Zkoušel jsem je zalévat podle plánu, ale občas se mi zdá, že některé vypadají trochu smutně. Takže by mě zajímalo, jaké jsou ty signály? Jsou nějaké specifické příznaky nebo změny v barvě a vzhledu, které by mohly naznačovat nedostatek vody? A co třeba pociťování pádu nebo deformace? Jaké jsou nejlepší metody pro určení správného množství vody pro kaktusy? Také slyším různé názory na to, jestli je lepší zalévat více najednou nebo raději méně často. Díky za všechny rady a tipy!

125 slov
1.3 minut čtení
17. 2. 2022
Denisa Čermáková

Takže, kaktusy jsou fakt vděčný, ale když mají žízeň, dají to dost najevo. Hlavní je koukat na vzhled. Když začnou být povadlejší nebo mají takový ten shrbený vzhled, je to jasný signál. Taky si dej pozor na barvu – pokud začnou ztrácet tu hezkou sytou zelenou a jdou do žluta nebo hněda, asi potřebují vodu.

Další věc je dotyk – když je substrát úplně suchý a kaktus se zdá lehčí, než by měl být, to taky není dobrý. Mělo by se to zalívat radši méně častěji, ale pořádně, než aby ses snažil zalévat furt po troškách. Takže až máš pocit, že už je čas, dej mu pořádnou dávku, a pak zase chvíli počkej.

Jasný, že pokud začne padat nebo se deformovat, to už je vážně špatně. Takže sleduj tyhle tipy a kaktusy ti to vrátí svojí krásou!

137 slov
1.4 minut čtení
26. 12. 2024
Libor Zajíc

S kaktusy je to tak, že víc než na zalévání se musíš soustředit na substrát. Když je suchý, tak je čas na vodu. Takže stačí vzít prst a zabořit ho do země. Pokud je suchá aspoň na dva prsty dolů, klidně je zalij. Pozoruj taky vzhled – pokud kaktus začne být měkký nebo hodně vrásčitý, to už je jasný signál, že žízní. Někdy se může i trochu naklonit, nebo dokonce spadnout. Co se týče množství vody, radši zalévej pořádně, aby se dostala až ke kořenům, ale mezi zaléváním dej kaktusu šanci trochu oschnout. Nenechávej ho stát ve vodě! Mnohem lepší je méně častěji, ale pořádně. Takže klidně jednou za pár týdnů, v létě třeba častěji a v zimě omezit. Drž se toho a měly by být v pohodě.

128 slov
1.3 minut čtení
5. 1. 2025
Filip Roubal
Meskalin.cz/Články/Kaktusy pro začátečníky
Jak správně zalévat kaktusy: Průvodce pro nováčkyObjevte klíčové tipy a triky pro efektivní zavlažování kaktusů, které vám pomohou vyhnout se častým chybám. Naučte se, jak se starat o své kaktusy a u...
1000 slov
10 minut čtení
15. 12. 2021
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky