Meskalin.cz/Fórum/Jak moc zalévat kaktusy v zimě?

Jak moc zalévat kaktusy v zimě?

Zjistil jsem, že se hodně lidí vyptává na to, jak správně zalévat kaktusy v zimních měsících, a tak jsem si řekl, že se taky zeptám. Mám nějaké ty kaktusy doma a vždycky mi dělá problém rozhodnout se, kolik vody jim vlastně dát, když venku sněží a teplota padá. Slyšel jsem, že kaktusy v zimě spí, takže by se mělo s vodou šetřit, ale jak moc? Někdo říká, že je dobré je vůbec nezalévat, jiný zase tvrdí, že je třeba je zalít alespoň jednou za měsíc. Jak to tedy je? Měly by mít kaktusy v zimě nějakou vlhkost nebo úplně suchý substrát? A co když mají na sobě zbytek staré zeminy? To je potřeba před zaléváním upravit nebo ne? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké signály, podle kterých bych mohl poznat, že kaktus potřebuje vodu. Všichni víme, jak je důležité udržet kaktusy zdravé a v dobré kondici, takže bych rád dostal pár rad od zkušenějších pěstitelů. Díky!

157 slov
1.6 minut čtení
29. 11. 2023
Andrea Šimková

Takže, co se týče zalévání kaktusů v zimě, tak to není nic složitýho, ale je pravda, že je potřeba být opatrný. V zimě většina kaktusů spí, takže bys měl zalévat opravdu minimálně. Někdo říká, že stačí jednou za měsíc nebo i méně, podle toho jaký máš typ kaktusu a jak moc je suchý substrát. Pokud vidíš, že substrát je úplně suchý na dotyk, tak je fajn trochu zalít, ale ne moc. Ono pokud máš kaktusy v chladnější místnosti, tak si daj pozor, aby se ti nezapařily – to je pak průšvih.

Co se týče zbytků staré zeminy, pokud není plesnivá nebo nějak zdraví škodlivá pro kaktus, tak bych s tím nic nedělal. Kaktusy jsou docela odolný. Ale pokud máš pocit, že by to chtělo čerstvou zeminu, můžeš je přesadit na jaře.

A co se signálů týče – když kaktus začne vypadat zvadle nebo se mu změní barva (např. začne žloutnout), tak to může být známka, že potřebuje víc vody nebo naopak moc vlhka. Takže sleduj je a na jaře pak určitě dej víc vody. Držím palce!

174 slov
1.7 minut čtení
10. 11. 2023
Viktor Pech

Takže, co se týče zalévání kaktusů v zimě, tak bych to shrnul takhle: většina kaktusů v zimě fakt spí, takže je lepší se s vodou moc nepřehánět. Obecně platí, že je dobrý je zalít jednou za měsíc, ale to závisí i na tom, jak moc je u tebe doma teplo a suchý vzduch. Pokud máš substrát úplně suchý, tak klidně trošku zalij, ale rozhodně ne moc. Můžeš zkusit jemně zmáčknout substrát prsty, když je suchý, tak pár kapek dává smysl. Kaktusy mají rádi spíš sucho než mokro. Co se týče staré zeminy, pokud je v ní zbytek hniloby nebo plísně, tak ji spíš vyměň. Jinak si dej pozor na změnu barvy nebo zkroucení těla - to jsou známky, že potřebujou vodu. Takže jo, raději míň než víc, ať je nezkazíš.

130 slov
1.3 minut čtení
4. 3. 2024
Ivana Janečková
Meskalin.cz/Články/Kaktusy pro začátečníky
Péče o kaktusy během zimy: Co byste měli vědětPodrobný průvodce péčí o kaktusy v zimních měsících, jak zajistit jejich bezpečí a zdraví, tipy a triky pro úspěšnou zimní péči.
1000 slov
10 minut čtení
3. 12. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky