Meskalin.cz/Fórum/Měly by kaktusy stát blízko okna v zimě?

Měly by kaktusy stát blízko okna v zimě?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Chtěl bych se zeptat, co si myslíte o umístění kaktusů během zimních měsíců. Mám pár krásných kaktusů a moc se o ně starám. V létě jsou krásně umístěné na parapetu, kde mají dostatek slunce a tepla. Ale co teď v zimě? Je lepší je nechat blízko okna, kde ale může být chladno? Četl jsem, že kaktusy potřebují světlo, ale zároveň by měly být chráněny před mrazem. Jak to tedy s nimi je? Neměl bych je raději dát někam dál od okna, aby se jim neudělalo zle? Jaké máte zkušenosti s péčí o kaktusy v zimě? Mohou i v zimních měsících prospívat, když jsou na světlém místě, nebo je lepší je sklonit k teplejšímu prostředí bez přímého slunečního svitu? A co třeba teplota? Jak moc chladno snesou? Dávali jste je někam jinam, nebo je prostě necháváte tam, kde byly přes léto? Rád si přečtu vaše názory a rady!

153 slov
1.5 minut čtení
6. 10. 2022
Alois Šindelář

Tak jo, kaktusy v zimě. Já je mám taky blízko okna, ale fakt záleží na tom, jaký máš okno. Pokud je tam hodně chladu nebo průvan, tak bych je posunul někam dál. Ale jinak, světlo je pro ně důležitý, takže se snaž najít takový místo, kde budou mít sluníčko aspoň trochu, ale nebudou v zimě zamrzat. Kaktusy snesou chlad, ale když je moc zima, tak to prostě neunesou a můžou uhynout. U mě to funguje tak, že jsem je dal kousek od okna, aby měly světlo, ale zároveň ne přímo na parapet. Občas je kontroluju, jestli nevypadají nějak podezřele, ale zatím se drží. Zkus to taky a uvidíš.

108 slov
1.1 minut čtení
29. 3. 2024
Monika Šilhavá

Myslím, že kaktusy by měly být blízko okna, ale je dobré dávat pozor na teplotu. Když je venku opravdu chladno, může se stát, že to okno dost vychladí a kaktusy to nepřežijou. Já je mám taky na parapetu, ale snažím se je trochu odsunout od samotného skla. Zároveň jim dám dost světla, protože potřebují fotonky i v zimě, aby neschly. Na druhou stranu, když je doma moc teplo, tak to taky není ideální. Takže doporučuji najít takovou střední cestu – světlé místo, ale ne přímo u studeného okna. Teplotu pod 10°C většina kaktusů nesnese. Zvlášť když je mokro, tak jim to může ublížit. Takže bych řekl, že můžeš experimentovat s umístěním. Hlavně je nenechávej stát ve vodě a kontroluj je občas.

121 slov
1.2 minut čtení
13. 11. 2024
Richard Sládek
Meskalin.cz/Články/Kaktusy pro začátečníky
Péče o kaktusy během zimy: Co byste měli vědětPodrobný průvodce péčí o kaktusy v zimních měsících, jak zajistit jejich bezpečí a zdraví, tipy a triky pro úspěšnou zimní péči.
1000 slov
10 minut čtení
3. 12. 2020
Bc. Michal Dvořák
Přečíst článek
Podobné otázky