Meskalin.cz/Fórum/Potřebuji speciální substrát pro sukulentní zahrádku?

Potřebuji speciální substrát pro sukulentní zahrádku?

Přemýšlím o tom, že bych si chtěl v bytě vytvořit sukulentní zahrádku a rád bych se zeptal, jestli je opravdu nutné používat nějaký speciální substrát. Mám doma pár kaktusů a sukulentů, které vypadaly skvěle, když jsem je koupil, ale teď už nejsou tak vitální. Vím, že sukulenty potřebují dobrou drenáž a nechtěl bych je zalívat příliš. Slyšel jsem, že existují speciální směsi pro sukulenty, které obsahují písek nebo perlit, ale nevím, zda to opravdu potřebuji. Můžu třeba použít obyčejnou zahradní zeminu z obchodu nebo se to nedoporučuje? Jaké jsou vaše zkušenosti s různými substráty pro pěstování těchto rostlin? Máte nějaké tipy na to, co funguje nejlépe? Děkuji za vaše názory!

110 slov
1.1 minut čtení
10. 4. 2022
Antonín Prokop

No, tak já bych řekl, že speciální substrát pro sukulenty je fakt dobrá věc. Ty obyčejný zahradní zeminy jsou většinou moc hutný a zadržujou vodu, což sukulenty nemají rády. Já jsem si koupil nějakou hotovou směs pro kaktusy a sukulenty a musím říct, že to je úplně jinej level. Obsahuje písek a perlit, což zajišťuje super drenáž, takže jsem s tím moc spokojený. Zkus se podívat po nějakých směsích v zahradnictví, je jich spousta. Pokud nechceš kupovat, tak můžeš udělat vlastní směs třeba tak půl na půl s pískem a perlitem nebo štěrkem. Hlavně nezapomínej na dobrou drenážní díru ve květináči, jinak to může dopadnout špatně. Držím palce s tvou zahrádkou!

111 slov
1.1 minut čtení
2. 10. 2024
Vladimíra Horáková

Jo, substrát pro sukulenty je fakt důležitej. Obyčejná zahradní zemina většinou zadržuje moc vlhkosti a to sukulenty nemají rády. Můžeš zkusit nějakou speciální směs, co se prodává v obchodech, většinou je to kombinace písku, perlitu a zeminy, což zajišťuje dobrou drenáž. Pokud chceš ušetřit, můžeš si namíchat vlastní – třeba smíchat běžnou zahradní zeminu s pískem nebo perlitem, aby to bylo vzdušnější. Jinak se ti kaktusy a sukulenty začnou hromadně kazit, jakmile mají moc vody. Takže jo, určitě se po nějakém dobrém substrátu poohlédni, nebo si udělej vlastní. Držím palce s tvou zahrádkou!

93 slov
0.9 minut čtení
4. 11. 2023
Martina Jiránková
Meskalin.cz/Články/Sukulentní kombinace
Jak vytvořit sukulentní miniaturní zahrádku?Objevte kouzlo sukulentních mini zahrádek a naučte se, jak je vytvářet s různými druhy sukulentů pro malé prostory.
1000 slov
10 minut čtení
13. 12. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky