Meskalin.cz/Fórum/Můžu pěstovat sukulenty ve sklenici?

Můžu pěstovat sukulenty ve sklenici?

Zajímalo by mě, jestli je možné pěstovat sukulenty ve sklenici. Mám doma pár malých sukulentních rostlinek, které jsem dostal jako dárek a chtěl bych je nějak ozdobně umístit do skleněné nádoby. Chtěl bych, aby vypadaly hezky a byly vidět, ale nevím, jestli jim to ve sklenici bude vyhovovat. Zajímá mě, jestli mají sukulenty rády vlhko nebo spíš sucho, a jestli se dají pěstovat bez odtokových otvorů na dně sklenice. Mám strach, že když tam naliju vodu, tak se mi uhnijí kořeny nebo něco podobného. A co substrát? Mám použít nějaký speciální nebo stačí normální zemina? Myslíte, že je potřeba je nějak hnojit? A co světlo? Jaké podmínky potřebují sukulenty ve sklenici? Byl bych rád za jakékoli zkušenosti a rady, protože chci, aby mi ty moje rostlinky prospívaly a vypadaly co nejlépe.

131 slov
1.3 minut čtení
17. 7. 2023
Pavel Jedlička

Jo, klidně můžeš pěstovat sukulenty ve sklenici. Ale dávej pozor na pár věcí. Tyhle rostlinky mají rády sucho, takže je fakt důležitý, aby jsi je nepřeléval. Pokud nemáš odtokový otvor, tak s vodou opatrně. Já bych doporučil zalévat je třeba jen jednou za měsíc a to podle toho, jak rychle substrát schne. Jinak substrát musíš mít speciální pro sukulenty nebo kaktusy, normální zemina by mohla být moc těžká a zadržovat vodu, což by bylo špatně. Hnojit můžeš občas, ale ne nějak moc, stačí jednou za pár měsíců. Co se týče světla, potřebují dostatek slunce, ale ne přímé polední světlo, to je může spálit. Zkus je dát na místo s dostatkem světla, ale ne úplně na slunce celý den. Takže jo, když se o ně postaráš, měly by v tom sklenici pěkně růst.

132 slov
1.3 minut čtení
9. 6. 2024
Jaroslav Moravec

Jo, pěstování sukulentů ve sklenici je v pohodě, ale chce to dodržovat pár zásad. Sukulenty mají radši sucho než vlhko, takže je důležitý, aby se substrát moc nezadržoval vodu. Ideální je použít speciální substrát pro sukulenty nebo kaktusy, co je dobře propustný. Pokud sklenice nemá odtokový otvor, dej tam na dno nějakou vrstvu štěrku nebo písku, aby voda nehnila kořeny. Hnojit moc nemusíš, stačí občas během vegetační sezony. Světlo milují, takže je dej na místo s dostatkem slunce, ale pozor na přímé žhnoucí slunce, to by mohly popálit. Když tohle všechno dodržíš, měly by ti prospívat a vypadat hezky.

99 slov
1 minut čtení
14. 12. 2024
Simona Háchová
Meskalin.cz/Články/Sukulentní kombinace
Jak vytvořit sukulentní miniaturní zahrádku?Objevte kouzlo sukulentních mini zahrádek a naučte se, jak je vytvářet s různými druhy sukulentů pro malé prostory.
1000 slov
10 minut čtení
13. 12. 2021
Ing. Lucie Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky