Meskalin.cz/Fórum/Proč mi kaktusy umírají, když je mám spolu s jinými sukulenty?

Proč mi kaktusy umírají, když je mám spolu s jinými sukulenty?

Mám takový problém, který mě už delší dobu trápí. Vždycky jsem měl slabost pro kaktusy a sukulenty, takže jsem si jich pár pořídil a hezky je vystavil na parapetu. Mám tam několik druhů kaktusů a pak taky pár jiných sukulentů, které vypadají úplně skvěle. Jenže teď se mi začínají dít divné věci. Moji kaktusy, které jsem si vybral s láskou a pečlivostí, se nějak přestaly dařit. Některé už dokonce začaly vadnout, mají na sobě skvrny a vypadají jako by chřadly. A to i přesto, že jsem si myslel, že se o ně starám dostatečně. Když je zalévám, dávám pozor na to, aby to nebylo moc, ale ani málo, zkrátka snažím se dodržovat doporučení, co jsem našel na internetu. Ale stejně jim to jaksi neprospívá. Zatímco ostatní sukulenty vedle nich vypadají spokojeně a zdravě. Nechápu to, jaktože kaktusy umírají, když mají vedle sebe jiné sukulenty, které se evidentně daří? Je možné, že mají nějaké speciální potřeby? Mohlo by být něco špatně s půdou nebo světem? Dělám něco špatně? Už mě to opravdu štve, protože bych chtěl mít krásné kaktusy. Opravdu nevím co s tím. Děkuji za jakoukoliv radu!

187 slov
1.9 minut čtení
16. 1. 2025
Matěj Průcha

To je fakt na prd, když se kaktusy nedaří. Může být pár důvodů, proč ti umírají. Kaktusy potřebujou hodně světla, ale ne přímý slunce celý den. Jestli máš okno na jih, tak ti to může spálit. Pak je taky otázka zalévání – kaktusy chtějí suchou půdu mezi zálivkami. Zkus použít speciální substrát na kaktusy, ten propouští vodu líp než normální hlína. Pokud se ti dělají skvrny, může to být známka přelití nebo plísně. A pozor, kaktusy nemají rády vlhkost, takže pokud je máš vedle mokrých sukulentů, mohlo by to dělat problém. Zkus je oddělit a dej jim víc prostoru na vzduch. Držím palce, ať je brzo v pořádku.

108 slov
1.1 minut čtení
12. 2. 2024
Ondřej Holuša

Taky jsem měl podobný problém s kaktusy. Mohlo by to být tím, že kaktusy mají jiný potřeby než ostatní sukulenty. Zatímco sukulenty zvládnou víc vlhkosti, kaktusy nesnášejí přemokření. Zkus se podívat na půdu, jestli je dost propustná. Měly by být v speciální směsi pro kaktusy, ne v běžné květinové zemi. Zalévej je míň a dej pozor, aby mezi zálivkami půda pořádně proschnula. Taky bych doporučil umístění – kaktusy potřebují hodně světla, třeba přímé slunce, takže pokud je máš na místě, kde je stín nebo méně světla, tak to taky může být důvod. A nezapomeň na dobrý odvod vody – jestli máš květináče bez odtokových otvorů, tak to je velký problém. Zkus tyhle věci a uvidíš, jestli se to zlepší.

119 slov
1.2 minut čtení
31. 10. 2023
Antonín Král
Meskalin.cz/Články/Sukulentní kombinace
Proč některé sukulenty nepřežijí v kombinaci s jinými?Zjistěte, proč některé sukulentní rostliny nejsou kompatibilní a jak tomu předejít. Naučte se o potřebách sukulentů a tipy na údržbu pro zdravou zahra...
1000 slov
10 minut čtení
22. 5. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky