Meskalin.cz/Fórum/Můžou mít různé sukulenty stejné potřeby, nebo je to špatně?

Můžou mít různé sukulenty stejné potřeby, nebo je to špatně?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s těmi sukulenty. Mám doma pár různých druhů a snažím se jim věnovat co nejvíc péče, ale občas mi přijde, že mají úplně jiné potřeby. Například některé kaktusy potřebují hodně sluníčka, zatímco jiné vypadají lépe ve stínu. A co se týče zalévání, tam je to úplně šílené – jeden druh se díky přemokření okamžitě zkazí, zatímco jiný by měl snad raději umřít žízní! Takže si říkám, jestli to vůbec má cenu pokoušet se všechny ty sukulenty nějak sjednotit pod stejné podmínky. Je možné, aby různé sukulenty měly stejné potřeby? Nebo je to slepá ulička a každý druh si žije svým vlastním životem s vlastními nároky? Představte si, že bych chtěl vytvořit nějakou krásnou kolekci sukulentů vedle sebe na okně, ale jak to udělat, když se tak liší v potřebách? Zkoušel jsem najít nějaké informace na internetu, ale zdá se, že každý rostlina má svou vlastní "osobnost". Co vy na to? Jaké máte zkušenosti s různými druhy sukulentů? Děkuji za rady!

167 slov
1.7 minut čtení
28. 11. 2024
Roman Šťastný

Přesně tak, sukulenty mají různý potřeby. Některý milujou sluníčko, jiný zas snesou víc stínu. A co se týče vody, to je kapitola sama pro sebe – někteří potřebují skoro sucho, zatímco jiní můžou být víc na vlhku. Nejlepší je zkoušet a pozorovat, jak reagujou. Můžeš třeba některý dát k oknu a jiný na stínějším místě a sledovat. U zalévání je dobrý znát, jaký mají kořeny – většina sukulentů chce spíš sucho mezi zalivkama. Takže jo, pokud chceš mít hezkou kolekci, je důležitý si pohrát s umístěním a zaléváním podle toho, co který druh potřebuje. Mně se osvědčilo mít na jednom místě víc druhů, ale vybrat je tak, aby aspoň nějak ladily v těch potřebách. Takže to chce trochu experimentování.

119 slov
1.2 minut čtení
19. 10. 2024
Jindřich Hrdlička

Sukulenty fakt můžou mít dost rozdílné potřeby. Některé jako kaktusy milujou sluníčko a potřebují sucho, zatímco jiné, třeba některé druhy aloe, snesou i víc stínu a vlhkosti. Je dobrý si zjistit, jaký konkrétní druh máš, protože to fakt ovlivní péči. Můžeš zkusit skombinovat ty, co mají podobné nároky, nebo je rozdělit do různých květináčů. Základ je dobrý drenáž, aby se kořeny nezaplavily. Takže radši míň zalévat než přelít. Hlavně je pozoruj, jak reagujou na světlo a vodu a podle toho si je přizpůsobuj. Pochopíš to časem, chce to jen praxi.

90 slov
0.9 minut čtení
11. 10. 2024
Pavel Liška
Meskalin.cz/Články/Sukulentní kombinace
Proč některé sukulenty nepřežijí v kombinaci s jinými?Zjistěte, proč některé sukulentní rostliny nejsou kompatibilní a jak tomu předejít. Naučte se o potřebách sukulentů a tipy na údržbu pro zdravou zahra...
1000 slov
10 minut čtení
22. 5. 2022
Mgr. Petr Novotný
Přečíst článek
Podobné otázky