Meskalin.cz/Fórum/Kombinace kaktusů a sukulentů - je to dobrý nápad?

Kombinace kaktusů a sukulentů - je to dobrý nápad?

Zdravím všechny milovníky zeleně! Rád bych se zeptal na jednu věc ohledně pěstování rostlin, konkrétně kaktusů a sukulentů. Mám doma pár různých druhů kaktusů, které mě moc baví, ale také jsem si nedávno pořídil několik sukulentů, protože se mi líbí jejich vzhled a péče o ně je poměrně jednoduchá. Zajímalo by mě, jestli je možné tyto dvě skupiny rostlin kombinovat dohromady v jedné nádobě nebo květináči. Slyšel jsem různé názory – někteří říkají, že se to dá a že obě skupiny mají podobné potřeby, ale jiní varují před tím, že kaktusy mohou potřebovat více slunce nebo jinou zálivku než sukulenty. Jaké jsou vaše zkušenosti? Je lepší je mít odděleně nebo se mohou navzájem doplňovat? Co třeba jejich půdní nároky a zálivka – jak to vše funguje, když je dám do jedné nádoby? A co hnojení? Mám obavy, že bych mohl některou z nich poškodit, pokud bych je dal dohromady. Budu rád za jakékoli tipy nebo rady od těch, kteří už mají s kombinováním těchto rostlin nějaké zkušenosti. Děkuji!

168 slov
1.7 minut čtení
20. 1. 2025
Natálie Pražáková

Kombinovat kaktusy a sukulenty v jedné nádobě je fakt možný, ale je dobrý mít na paměti pár věcí. Obě skupiny mají podobné nároky na sucho a světlé místo, což je plus. Ale můžeš narazit na problémy s zálivkou. Kaktusy většinou snesou víc slunce a potřebují rychlejší odvodnění, zatímco některé sukulenty můžou být citlivější na přemokření. Takže se ujisti, že substrát je správně promíchaný – ideálně něco, co dobře odvádí vodu. Hnojení taky není zase tak kritický, stačí to dělat v sezóně a opatrně, aby se to nepřehnalo. Osobně mám kaktusy a sukulenty v jedné nádobě už nějakou dobu a zatím to jde, ale pokud zjistíš, že některý z nich začíná vypadat špatně, možná bude lepší je oddělit. Zkrátka to chce sledovat, co se děje.

124 slov
1.2 minut čtení
31. 12. 2024
Blanka Krausová

Kombinace kaktusů a sukulentů v jedné nádobě může být fajn, ale má to svý ale. Obě skupiny mají rády světlé místo a sušší půdu, takže se zdá, že by to mohlo fungovat. Ale pozor na zálivku! Kaktusy většinou potřebují víc slunce a sucha než některé sukulenty, které můžou mít rády trošku víc vlhkosti. Takže se ti může stát, že jeden z nich bude trpět.

Půda by měla být dobře drenážní, ideálně na kaktusy a sukulenty. Hnojení je taky důležitý – když to přeženeš s jedním z nich, můžeš je pěkně poškodit. Pokud si je chceš dát dohromady, zkus vybrat druhy, co mají podobný režim. Jinak bych doporučil radši je mít odděleně, aby ses vyhnul problémům. Ale pokud to zkusíš, dej pozor a sleduj je.

123 slov
1.2 minut čtení
8. 1. 2025
Žaneta Hrušková
Meskalin.cz/Články/Sukulentní kombinace
Jak správně kombinovat sukulenty podle jejich potřeb?Praktický průvodce kombinováním sukulentů podle jejich nároků na světlo, zálivku a půdu pro optimální růst. Naučte se, jak vytvořit zdravou a krásnou ...
1000 slov
10 minut čtení
8. 6. 2024
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky