Meskalin.cz/Fórum/Jak zjistím, jaké světlo potřebují moje sukulenty?

Jak zjistím, jaké světlo potřebují moje sukulenty?

Mám doma několik sukulentů a kaktusů, ale pořád si nejsem jistý, jaké světlo vlastně potřebují. Vím, že každá rostlina je jiná, ale většina z nich prý potřebuje spoustu slunce, že? Mám je na parapetu okna, které je orientované na jih, ale někdy mám pocit, že by mohly potřebovat ještě víc světla. Jak to zjistit? Je nějaký způsob, jak poznat, jestli se jim daří? Dělají nějaké příznaky, když mají málo světla? Co třeba barva jejich listů nebo tvar? A co když je nenechám na slunci příliš dlouho? Nechci je spálit nebo něco takového. Mám mít na paměti i roční období? Přijde mi, že v zimě je světlo slabší a já nevím, jestli je mám přemístit nebo ne. Jak často bych vůbec měl kontrolovat, jestli mají dostatek světla? Nebo existují nějaké speciální lampy pro sukulenty, pokud by mi slunce nestačilo? Poraďte mi prosím, protože chci, aby moje rostlinky byly zdravé a šťastné.

150 slov
1.5 minut čtení
23. 12. 2024
Natálie Pánková

Sukulenty většinou potřebujou hodně světla, ale záleží na druhu. Pokud máš je na jižním okně, to je super, ale jestli se ti zdá, že vypadají unaveně nebo mají dlouhé stonky, může to znamenat, že je mají málo. Příznaky nedostatku světla jsou obvykle bledé listy nebo vytahování rostliny za světlem. Pokud je moc slunce, tak se můžou spálit – to poznáš podle hnědých skvrn na listech. V zimě je lepší je kontrolovat častěji, protože slunce je slabší. Můžeš zkusit lampu s LED světlem, pokud máš pocit, že jim to nestačí. Takže sleduj je a buď ready je případně přemístit nebo osvětlit jinak.

101 slov
1 minut čtení
21. 1. 2025
Hana Jirková

Takže, co se týče světla pro sukulenty, většina z nich má fakt ráda sluníčko. Pokud máš okno na jih, to je fajn, ale pozor na spálení. Když začneš vidět žluté nebo hnědé skvrny na listech, tak to může být signál, že mají moc slunce. Naopak pokud jsou listy vybledlé nebo se vytahují, tak to může znamenat, že mají málo světla. V zimě je fakt dobrý je kontrolovat častěji, protože to slunce není tak silný. Můžeš je třeba otáčet, aby dostávaly světlo všude rovnoměrně. A jo, existují i speciální lampy pro rostliny, což můžeš použít v zimě nebo když je prostě málo slunečního světla. Takže sleduj je a přizpůsobuj podle toho, co vidíš.

112 slov
1.1 minut čtení
22. 8. 2024
Oldřich Rada
Meskalin.cz/Články/Sukulentní kombinace
Jak správně kombinovat sukulenty podle jejich potřeb?Praktický průvodce kombinováním sukulentů podle jejich nároků na světlo, zálivku a půdu pro optimální růst. Naučte se, jak vytvořit zdravou a krásnou ...
1000 slov
10 minut čtení
8. 6. 2024
Ing. Filip Horák
Přečíst článek
Podobné otázky