Meskalin.cz/Fórum/Proč mi moje teplomilné rostliny vadnou?

Proč mi moje teplomilné rostliny vadnou?

Mám doma několik teplomilných rostlin a v poslední době se mi zdá, že začínají vadnout. Udržuju je v bytě, kde je většinou dost teplo, ale asi to není ideální. Pozoruju, že listy ztrácejí barvu a začínají se kroutit. Mám je na okně, takže mají světlo, ale nevím, jestli to není moc slunečního záření. Zkoušel jsem s nimi i otáčet, aby měly světlo rovnoměrně, ale nepomáhá to. Zálivku mám spíš mírnou, ale občas se mi zdá, že by měly mít víc vody. Taky jsem slyšel, že by mohly být citlivé na průvan nebo nízkou vlhkost vzduchu, což u nás v zimě bývá dost problém. Když jsem je kupoval, prodavač říkal, že je to nenáročné rostliny a zvládnou i nějakou tu chybu v péči. Ale já mám pocit, že dělám něco špatně a nevím co. Můžete mi poradit, co by mohlo být příčinou toho špatného stavu? Jaké faktory bych měl zkontrolovat, abych jim pomohl? Díky za jakoukoli radu.

156 slov
1.6 minut čtení
29. 4. 2024
Barbora Kříčková

Můžeš mít problém s tím sluníčkem. I když teplomilné rostliny mají rády světlo, moc přímého slunečního záření může způsobit spálení listů a kroutění. Zkus je přesunout, aby měly víc rozptýleného světla, třeba za závěs nebo dál od okna.

Co se týče vody, je dobrý dávat pozor, aby substrát nebyl příliš suchý, ale ani přemokřený. Zkus zálivku regulovat podle toho, jak rychle vsakuje. Klíčové je taky myslet na vlhkost vzduchu – jestli máš v bytě sucho, můžeš zkusit rosení nebo mít květináče na podložce s vodou a kamínky.

A hlavně dej pozor na průvan – nějaký větrák nebo otevřená okna můžou být pro rostlinky problém. Na zimu je lepší najít klidnější místo. Takže shrnuto – méně slunce, dobře hlídat vodu a vlhkost vzduchu. Držím palce!

122 slov
1.2 minut čtení
27. 9. 2023
Milan Kříček

Tak to vypadá, že tvé rostliny mají problém s péčí. Mohlo by to být víc věcí. První, zkontroluj vlhkost vzduchu, zejména v zimě, může být strašně nízká a to teplomilné rostliny moc nesnáší. Zkus je pravidelně rosit nebo mít nějaký zvlhčovač. Pak světlo, pokud máš na okně, tak bys měl dávat pozor, aby na ně nesvítilo přímo slunce celý den, to může spálit listy. Zkus je trochu posunout dozadu od okna nebo je stínit. Zálivka je další věc – zkus se zaměřit na to, jestli není substrát moc suchý nebo naopak přemokřený. Měly by mít stále vlhko, ale ne stát ve vodě. A taky dej pozor na průvan – i když jsou teplomilné, prudký chlad může být problém. Takže se podívej na tyhle věci a snad se brzy dají do kupy!

131 slov
1.3 minut čtení
22. 4. 2024
Lukáš Sládek
Meskalin.cz/Články/Teplomilné rostliny
Nejčastější chyby při péči o teplomilné rostliny a jak se jim vyhnoutObjevte nejčastější chyby při pěstování teplomilných rostlin a naučte se, jak zajistit jejich zdravý růst. Získejte tipy a triky, které vám pomohou vy...
1000 slov
10 minut čtení
7. 8. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky