Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat kaktusy v zimě?

Jak často zalévat kaktusy v zimě?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je se zaléváním kaktusů, když přijde zima. Já mám doma několik druhů kaktusů a slyšel jsem, že zimní péče o ně by mohla být dost odlišná od toho, co dělám v létě. Mám obavy, že bych je mohl přelít nebo naopak nechat příliš suché. Vím, že kaktusy jsou obecně odolné rostliny a nemají moc rády vodu, ale co se stane, když teploty klesnou a dny se zkrátí? Chtěl bych se dozvědět, jaké jsou nejlepší postupy pro zalévání kaktusů v zimním období. Jak často byste měli zalévat? Je lepší je nechat úplně vyschnout mezi jednotlivými zálivkami nebo je občas polít jen trošku? Jak dlouho by měly být v klidu a co na ně platí před dalším jarem? Může mít vliv na zalévání i to, jestli jsou umístěné na okně nebo někde dál? A co třeba umělé světlo v místnosti – má smysl zalévat častěji, pokud mají kaktusy nějaký dodatečný světelný zdroj? Předem díky za rady a zkušenosti!

162 slov
1.6 minut čtení
16. 11. 2023
Bohumil Janoušek

Zalévání kaktusů v zimě je fakt jiný než v létě. Obecně platí, že kaktusy v zimě potřebují mnohem méně vody, protože většina z nich má klidovou fázi. Měl bys je zalévat maximálně jednou za měsíc, někdy i míň. Důležité je nechat substrát mezi zálivkami pořádně vyschnout, klidně až do úplné suchosti, než je zase trochu zaliješ.

Když jsou na okně, tak si to hlídej podle teploty a světla – pokud dostávají dostatek slunečního svitu (nebo umělého), můžou potřebovat trošku víc vody, ale stejně opatrně. Pokud mají méně světla a chladnější teploty, radši jim vůbec nedávej. No a klidová doba by měla trvat tak od listopadu do února nebo března, pak už se můžeš začít připravovat na jaro a pomalu zvyšovat zálivku.

Takže jednoduše – v zimě šetři s vodou, kontroluj substrát a sleduj světlo a teplotu. To je klíčový.

139 slov
1.4 minut čtení
24. 8. 2023
Antonín Staněk

Zimní péče o kaktusy je fakt důležitá. V zimě většina kaktusů hibernuje, takže zalévání by mělo být minimální. Obecně platí, že je lepší nechat je úplně vyschnout mezi zaléváním. Když teploty klesnou a dny se zkrátí, tak kaktusy fakt potřebují mnohem méně vody. Můžeš je zalít tak jednou za měsíc, ale jen v případě, že substrát je úplně suchý.

Jestli jsou na okně nebo dál od světla, může to trochu ovlivnit, ale většinou ten cyklus spíše dodržuj podle ročního období než podle polohy. Pokud máš umělé světlo, tak to může prodloužit jejich aktivní fázi, ale stejně bych byl opatrnej s vodou. Když začne jaro a začnou se oteplovat dny, tak postupně zvyšuj frekvenci zalévání. Takže v zimě fakt opatrně, aby ti nezhnily.

122 slov
1.2 minut čtení
13. 1. 2024
Radka Macková
Meskalin.cz/Články/Teplomilné rostliny
Nejčastější chyby při péči o teplomilné rostliny a jak se jim vyhnoutObjevte nejčastější chyby při pěstování teplomilných rostlin a naučte se, jak zajistit jejich zdravý růst. Získejte tipy a triky, které vám pomohou vy...
1000 slov
10 minut čtení
7. 8. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky