Meskalin.cz/Fórum/Můžu mít sukulenty venku, když je zima?

Můžu mít sukulenty venku, když je zima?

Slyšel jsem, že sukulenty jsou odolné rostliny a mají rády slunce, ale co když teď přichází zima? Mám je nechat venku nebo je musím přenést dovnitř? Jak moc chlad a mráz vlastně vydrží? Když je venku sníh, budou moje sukulenty v bezpečí? A co vlhkost, jak to ovlivňuje sukulenty v zimě? Někdo říkal, že se mohou zmrznout, pokud nemají dostatek světla. Jaké jsou nejlepší tipy pro péči o sukulenty v zimních měsících? Je lepší je mít na parapetu nebo je s nimi zacházet nějak jinak? Jestliže se rozhodnu je přesunout dovnitř, jak mám zajistit, aby měly ideální podmínky? Dají se vůbec něco takového přežít venku, pokud jsou v nějakém květináči nebo na zahradě? Měl bych je chránit nějakou dekou nebo něčím jiným? Co dělat, když už jsem je nechal venku a teď vidím, že začínají vypadat špatně? Jak poznám, jestli jsou zdravé nebo jestli potřebují pomoc? Doufám, že mi někdo poradí, protože bych fakt nerad přišel o své oblíbené rostliny.

160 slov
1.6 minut čtení
26. 1. 2023
Marie Zemanová

Sukulenty obecně snesou trochu chladu, ale většina z nich má ráda teplejší podmínky. Zima může být problém, hlavně pokud klesnou teploty pod nulu nebo když je trvalý mráz. Jestli je venku sníh, tak to pro ně není ideální, protože vlhkost a zima dohromady můžou způsobit, že se zmrznou.

Pokud máš sukulenty v květináči, můžeš je raději přenést dovnitř. Na parapetu je to fajn místo, ale dej pozor na přímé slunce, hlavně když se okna hodně vyhřívají. Preferuj spíš mírně osvětlená místa.

Když už si je venku nechal a vypadají špatně, zkontroluj jestli nemají mokré kořeny – to by mohlo být špatně. Zdravé sukulenty mají pevné listy a neměly by být vodnaté nebo hnědé. Pokud vidíš nějaké známky hniloby nebo zmrznutí, je lepší je rychle přesunout do tepla. Co se týče ochrany venku, můžeš na ně hodit deku nebo nějaký netkaný textil, ale nic extra hustého, aby se nezapařily.

Celkově platí, že jestli si nejsi jistý, raději je dej dovnitř a sleduj jak se jim daří.

164 slov
1.6 minut čtení
22. 2. 2023
Eliška Dvořáková

Sukulenty jsou fakt odolné, ale zima je jiná písnička. Obecně většina sukulentů jako je například Echeveria nebo Sedum není moc na mráz. Když teploty klesnou pod nulu, může to být problém. Sníh na něm nevadí, ale mráz jo. Pokud máš sukulenty venku, ideálně je přenést dovnitř, třeba na parapet, kde mají dostatek světla. Samozřejmě je důležitá i vlhkost – v zimě je lepší je moc nezalévat, aby se nepromokřily a nezmrzly. Když už začneš vidět nějaké známky úhynu, zkontroluj, jestli nemají hnilobu nebo špatné kořeny. Pokud je venku necháš a začnou se kazit, nebude to dobrý nápad. Můžeš je třeba zakrýt dekou nebo polystyrenem, ale to jen jako dočasné řešení. Měj je radši uvnitř, tam budou v bezpečí.

118 slov
1.2 minut čtení
3. 5. 2023
Kristýna Skálová
Meskalin.cz/Články/Teplomilné rostliny
Nejčastější chyby při péči o teplomilné rostliny a jak se jim vyhnoutObjevte nejčastější chyby při pěstování teplomilných rostlin a naučte se, jak zajistit jejich zdravý růst. Získejte tipy a triky, které vám pomohou vy...
1000 slov
10 minut čtení
7. 8. 2022
Ing. Jana Květinová, Ph.D.
Přečíst článek
Podobné otázky