Meskalin.cz/Fórum/Mám kaktusy na okně, mám je víc zalévat?

Mám kaktusy na okně, mám je víc zalévat?

V poslední době jsem si všiml, že moje kaktusy, které mám na okně, vypadají tak nějak smutně. Mám je už pár měsíců a většinou jsem je zaléval tak jednou za měsíc, ale teď nevím, jestli to není málo. Takže se chci zeptat, jestli by bylo lepší je zalévat častěji nebo jak to vlastně funguje s těmi kaktusy? Sice vím, že jsou to sukulenty a mají rády sucho, ale zdá se mi, že některé z nich začínají vyblednout a listy vypadají jako by byly suché. Mám strach, že jim to moc neprospívá. Jak často bych měl přemýšlet o zalévání? Je to podle ročního období nebo podle teploty? Mám je také přes léto více chránit před sluncem, když je tam ten žár? Když na ně svítí slunce celý den, jestli jim to neškodí? Vím, že je důležité mít dobrou drenáž a neměl bych je nechat stát ve vodě, ale co když se mi zdá, že substrát úplně vyschne? Jak poznám, kdy potřebují vodu? Takže máte nějaké tipy, jak se o ně správně starat a co se týče té zálivky? Rád bych si byl jistý, že dělám pro své kaktusy to nejlepší. Děkuji za rady!

192 slov
1.9 minut čtení
26. 10. 2024
Luboš Macek

Kaktusy většinou fakt nepotřebují moc vody, ale záleží na ročním období a teplotě. V létě, když je teplo, můžeš zkusit zalévat častěji, třeba jednou za 2-3 týdny. V zimě je skoro vůbec nezalévej, protože spí. Pokud vidíš, že jsou suché nebo vybledlé, tak je možná zaléváš málo. Dobrý tip je strčit prst do substrátu – když je úplně suchý, tak je čas na vodu. A určitě se ujisti, že máš dobrou drenáž, aby nezůstávali ve vodě. S tím sluncem to chce opatrnost – pokud mají přímé slunce celý den a je fakt horko, můžeš je trochu chránit před poledním sluncem, jinak se mohou spálit. Takže zkus sledovat substrát, jak se chová a podle toho upravit zálivku.

116 slov
1.2 minut čtení
29. 9. 2024
Božena Krausová

Kaktusy fakt nemusíš zalévat moc často, ale záleží na počasí a ročním období. V zimě stačí jednou za 1-2 měsíce, ale teď na jaře a v létě klidně každé 2-3 týdny, když je teplo. Sleduj substrát – když je úplně suchý, tak jim trochu vody dej, ale nedávej je do stálé vody, to bys je zabil. Co se slunce týče, většina kaktusů má ráda hodně světla, ale když je horko a svítí celý den, dej jim trochu stín. Mohly by dostat spáleniny. Pokud začínají vyblednout nebo mají suché listy, tak buď málo vody, nebo moc slunce. Když budou mít dobrou drenáž, tak to zvládnou. Takže sleduj tyhle věci a uvidíš, jak se jim bude dařit.

115 slov
1.2 minut čtení
22. 9. 2024
Emil Maleček
Meskalin.cz/Články/Zalévání kaktusů
Osvětlení a jeho vliv na zalévání kaktusůObjevte, jak správné osvětlení ovlivňuje potřebu vody u vašich kaktusů a jak se o ně správně starat, aby prosperovaly.
1000 slov
10 minut čtení
30. 5. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky