Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, kdy je kaktus potřeba zalít, když je teď slunečno?

Jak poznám, kdy je kaktus potřeba zalít, když je teď slunečno?

Slyšel jsem, že kaktusy jsou skvělé rostliny, protože potřebují méně péče než jiné květiny, ale pořád mám obavy, jak správně zjistit, kdy je potřeba je zalít. Teď, když venku svítí sluníčko a je krásně teplo, mám pocit, že by mohly potřebovat více vody. Jenže na druhou stranu vím, že přemokření může být pro kaktusy katastrofální. Jak tedy rozpoznat ten správný okamžik? Mám se řídit tím, jak suchá je půda? Nebo spíš kouknout na vzhled rostliny? Občas mi přijde, že se listy začnou kroutit nebo ztrácejí barvu, a nevím, jestli to znamená nedostatek vody nebo naopak. A co hliněné květináče versus plastové – mění to něco na potřebě zalévání? Taky jsem slyšel o tom, že v létě bych měl dávat pozor na to, jak moc svítí slunce na kaktus – může to ovlivnit jeho potřebu vody? Chtěl bych nějaké rady od zkušenějších pěstitelů, abych se vyhnul chybám. Díky moc za všechny tipy!

151 slov
1.5 minut čtení
19. 10. 2024
Šárka Brožová

Zalévání kaktusů je fakt věda, ale když na to přijdeš, není to tak složitý. Nejlepší je koukat na půdu – když je úplně suchá, tak je čas na vodu. Kaktusy mají rády, když mezi zaléváním vyschnou. Ale pozor, pokud vidíš, že se kaktus kroutí nebo barví do hněda, může to být známka dehydratace. Hliněné květináče jsou lepší na odvodnění než plastové, takže v nich se může půda vysušit rychlejc. A jo, slunce fakt ovlivňuje potřebu vody – čím víc svítí, tím víc množství vody potřebujou. Takže když je teplo a slunečno, kontroluj častějc tu půdu. Nezapomínej ale, že přemokření je pro kaktusy špatný, takže radši míň než víc. Zkus zalévat jednou za týden a uvidíš, jak to půjde.

118 slov
1.2 minut čtení
21. 11. 2024
Viktor Pech

Zalévání kaktusů je fakt ošemetný, hlavně když je venku horko a slunečno. Nejlepší je se řídit suchostí půdy. Zasáděj prst do země a když je suchá tak 2-3 cm dolů, klidně zalij. Kaktusy mají rády suché podmínky, takže radši méně než víc. Je dobrý si všímat i vzhledu – když začnou být měkký nebo se kroutí, může to bejt známka, že jim chybí voda. Ale pokud zhnědnou a ztrácejí barvu, tak to může bejt přemokření. Hliněný květináče dýchají líp než plastový, ale v létě, když je horko, tak dej pozor na to, jak moc slunce praží – může to zvýšit potřebu vody. Takže v podstatě: sleduj půdu, koukej na rostlinu a radši nezevnitř! Držím palce!

115 slov
1.2 minut čtení
12. 11. 2024
Bohuslav Tomeš
Meskalin.cz/Články/Zalévání kaktusů
Osvětlení a jeho vliv na zalévání kaktusůObjevte, jak správné osvětlení ovlivňuje potřebu vody u vašich kaktusů a jak se o ně správně starat, aby prosperovaly.
1000 slov
10 minut čtení
30. 5. 2024
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky