Meskalin.cz/Fórum/Jak poznám, že kaktus potřebuje vodu?

Jak poznám, že kaktus potřebuje vodu?

Nedávno jsem si pořídil pár kaktusů a musím říct, že mě tohle pěstování úplně chytlo. Ale teď mám takový problém. Jak vlastně poznám, že můj kaktus potřebuje vodu? Já vím, že kaktusy jsou obecně dost odolné a nemají rády přemokření, ale jak zjistit, kdy je ten správný čas na zálivku? Zkoušel jsem se řídit podle toho, jak vypadá půda, ale někdy mi přijde mokrá i když je kaktus evidentně shrbený a zdá se, že mu něco chybí. Viděl jsem už spoustu rad na internetu, ale mám pocit, že se v tom ztrácím. Existují nějaké konkrétní znaky nebo symptomy, které by mohly napovědět o tom, že můj kaktus je dehydratovaný? Mám se řídit jen vzhledem rostliny, nebo bych měl pozorovat i jiné aspekty jako je barva nebo textury kůže? A co třeba zvlnění nebo přijímání světla? Jak dlouho vlastně trvá, než si kaktus začne "stěžovat" na nedostatek vody? Vím, že každý druh může mít jiné potřeby, ale přeci jen bych rád znal nějaké obecné tipy. Díky za jakoukoliv radu!

168 slov
1.7 minut čtení
2. 2. 2023
Patrik Malý

Podle mě, když kaktus potřebuje vodu, tak se to většinou projevuje na jeho vzhledu. Když vidíš, že je takový více shrbený nebo ztrácí ten svůj „vzhled“, jaký měl dřív, tak to je jasný signál. Zkus se zaměřit i na barvu – pokud začne být víc bledý nebo vybledlý, tak to taky může znamenat, že mu něco chybí. Další věc, co jsem si všiml, je textura – když je kůže kaktusu měkká nebo má zvlnění, tak to taky nenasvědčuje dobrému stavu. A ohledně půdy – někdy fakt vypadá mokrá, ale kaktus může být stejně dehydrovaný, pokud je v ní moc kompostu nebo špatného substrátu. Takže jo, radši zkus vzít do ruky květináč a zjistit, jestli není moc těžký – když je lehčí, tak je čas na vodu. A co se týče toho, jak dlouho trvá, než se kaktus začne „stěžovat“, tak to záleží na druhu, ale většinou to bývá pár týdnů bez vody. Každopádně, prostě buď pozorný a sleduj jak vypadá – tím se dá docela dobře řídit.

167 slov
1.7 minut čtení
9. 10. 2024
Daniela Tomešová

Tak hele, poznat, kdy kaktus potřebuje vodu, může být trochu ošemetný. Obecně platí, že když je kaktus shrbený nebo vypadá jakoby ztratil tu svou šťavnatost, je to jasný signál, že chce napít. Taky se můžeš podívat na barvu – pokud má takovou vybledlou, nažloutlou barvu, je to špatně. Většina kaktusů ale snese sucho víc než mokro, takže radši pocitově zkontroluj půdu. Když je vrchní vrstva suchá a kaktus se zdá být takový povislý, dej mu vodu.

Některé druhy kaktusů ti dají najevo, že potřebují vodu rychleji než jiné. U mladých rostlin to může trvat pár dnů bez vody, ale u starších to může trvat i týdny. Nezapomeň, že kaktusy v zimě většinou spí a potřebují málo vody. Takže si dej pozor na roční období. A pokud vidíš nějaké zvlnění nebo nepřirozené praskliny na těle kaktusu, to taky není dobrý znak. Zkrátka sleduj jeho vzhled a podle toho se rozhodni. Držím palce!

150 slov
1.5 minut čtení
7. 5. 2024
Milena Píchová
Meskalin.cz/Články/Zalévání kaktusů
Jak určit, kdy je kaktus připraven na další zavlažováníObjevte praktické rady a tipy, jak správně určit, kdy zalít kaktus, abyste předešli hnilobě a zajistili mu zdravý růst.
1000 slov
10 minut čtení
28. 12. 2022
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky