Meskalin.cz/Fórum/Můžu kaktus zalévat, když je ještě mokrý?

Můžu kaktus zalévat, když je ještě mokrý?

Přemýšlím o svém kaktusu, který jsem si nedávno pořídil. Mám ho na okně, kde dostává dost slunečního světla a vypadá celkem spokojeně, ale často se mi stává, že zapomenu, kdy jsem ho naposledy zaléval. Zjistil jsem, že substrát je občas ještě mokrý, když se chystám k zalévání. Teď nevím, jestli je lepší počkat, až úplně uschne, nebo jestli mohu přidat trochu vody i v případě, že substrát je stále vlhký. Slyšel jsem různé názory na to, jak správně kaktusy zalévat a co dělat v případě, že jsou mokré. Někteří lidé říkají, že to může vést k hnilobě kořenů, ale jiní tvrdí, že pokud se používá dobrý drenážní substrát, nemělo by to být problém. Jak to tedy je? Mohu kaktus zalévat i když má ještě mokrou půdu? A co se stane, když to udělám? Mám obavy o zdraví mé rostlinky a nechci ji zbytečně poškodit. Vím, že správná péče o kaktusy může být klíčová pro jejich přežití a růst, tak bych rád dostal nějakou radu od zkušenějších pěstitelů.

167 slov
1.7 minut čtení
10. 2. 2024
Daniel Ryba

Zalévat kaktus, když je substrát ještě mokrý, se moc nedoporučuje. Kaktusy milují suchou půdu a hromadění vody může vést k hnilobě kořenů, což je něco, co určitě nechceš. Každý kaktus má jinou potřebu vody, ale většinou je dobré nechat substrát úplně proschnout, než zase zaliješ. Pokud máš dobrý drenážní substrát, tak to trochu pomůže, ale radši buď opatrný a zkontroluj vlhkost prsty. Měj na paměti, že nejlépe se jim daří v suchém prostředí, takže pokud si nejsi jistý, radši vynech a počkej. Zdraví kaktusu je důležitý, tak se neboj ho trochu více opatrovat.

93 slov
0.9 minut čtení
6. 9. 2024
Marek Vávra

Nedoporučuji zalévat kaktus, když má substrát ještě mokrý. Kaktusy jsou dost citlivé na přelití a pokud je zemina stále vlhká, může to vést k hnilobě kořenů. Nejlepší je nechat substrát úplně vyschnout mezi zaléváním. Když si nejsi jistý, můžeš zkusit prst nebo špejli zapíchnout do půdy a zjistit, jak moc je vlhká. Zdravý kaktus by měl mít spíš sušší podmínky. Použití dobrého drenážního substrátu pomůže, ale pořád je lepší být opatrný. Takže radši počkej, až půda opravdu uschne, než aby ses bál o zdraví tvého kaktusu.

86 slov
0.9 minut čtení
1. 3. 2024
Zdeňka Rozsypalová
Meskalin.cz/Články/Zalévání kaktusů
Jak určit, kdy je kaktus připraven na další zavlažováníObjevte praktické rady a tipy, jak správně určit, kdy zalít kaktus, abyste předešli hnilobě a zajistili mu zdravý růst.
1000 slov
10 minut čtení
28. 12. 2022
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky