Meskalin.cz/Fórum/Kolik vody potřebuje kaktus mezi zavlažováním?

Kolik vody potřebuje kaktus mezi zavlažováním?

Nedávno jsem si pořídil pár kaktusů a jsem z nich opravdu nadšený. Jenže, jak jsem začal zjišťovat, péče o tyto rostlinky není tak jednoduchá, jak jsem si myslel. Mám na mysli jejich zavlažování. Někde jsem četl, že kaktusy jsou velmi odolné a nepotřebují moc vody, ale kolik přesně je to "moc"? Jak často by se měly zalévat? Vím, že to závisí na mnoha faktorech jako je velikost rostliny, roční období a samozřejmě i typ půdy, ve které jsou zasazené. Ale přece jen bych chtěl dostat nějakou konkrétní odpověď. Myslím, že bych rád věděl, jaké jsou doporučené intervaly mezi zavlažováním pro různé druhy kaktusů. Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké signály nebo známky, podle kterých poznám, že už je čas na další zalití. A co třeba pokud je kaktus v květináči s drenáží versus bez ní? Jak to ovlivňuje potřebu vody? Vím, že málo vody může kaktusu ublížit, ale co když ho zaliji příliš? To mě opravdu zajímá a chtěl bych se ujistit, že dělám správné rozhodnutí, abych své kaktusy udržel zdravé a šťastné. Děkuji za jakoukoli radu!

178 slov
1.8 minut čtení
2. 12. 2024
Richard Adámek

Kaktusy jsou fakt zvláštní, co se týče vody. Obecně platí, že je lepší je zalít méně než víc. V létě, když je teplo, tak bych je měl zalít tak jednou za 2-3 týdny, ale v zimě stačí třeba jednou za měsíc nebo i méně. Záleží na tom, jak rychle půda vysychá. Pokud máš kaktus v květináči s drenáží, tak je to lepší, protože přebytečná voda odteče a kaktus se neuhní. Když zaléváš, mělo by to být pořádně, ale pak dej pozor, aby v misce pod květináčem nebyla voda – ta může udělat paseku.

Rozpoznat, kdy zalévat? No, zkus pichnout prst do půdy – když je suchá aspoň do 2-3 cm dolů, můžeš přidat vodu. A taky si dej pozor na barvu a tvar kaktusu – pokud začíná vypadat shrbeně nebo změkne, asi mu chybí voda. Na druhou stranu, pokud máš kaktus moc mokrý a zhnědlý, tak to je jasný signál, že jsi ho přelil. Takže radši míň než víc a sleduj ho. Držím palce!

163 slov
1.6 minut čtení
31. 5. 2024
Eva Sýkorová

Kaktusy fakt nepotřebujou moc vody, to je pravda. Většinou stačí zalít tak jednou za 2-3 týdny, ale záleží na ročním období a teplotě. V létě, kdy je teplo, můžeš zkusit trochu častěji, třeba jednou týdně, ale v zimě klidně i jednou za měsíc. Taky si dej pozor na to, jestli máš kaktus v květináči s drenáží – to je důležitý. Když máš drenáž, tak přebytečná voda může odtéct a kaktus nebude mít tendenci trpět hnilobou. Bez drenáže je to větší riziko.

Poznáš, že potřebuje vodu podle toho, jak vypadá – pokud začíná být měkký nebo trochu shrbený, tak mu ta voda chybí. Naopak pokud máš pocit, že je moc mokrý a měkký, tak to může být problém – hniloba kořenů. Takže radši zkus zjistit, jak je půda suchá lehkým zapíchnutím prstu do země. Jestli je suchá do hloubky asi 2-3 cm, tak ho můžeš zalít. Jinak se neboj, kaktusy jsou docela odolný a zvykají si. Hlavně ne přelít!

157 slov
1.6 minut čtení
5. 12. 2024
Emil Maleček
Meskalin.cz/Články/Zalévání kaktusů
Jak určit, kdy je kaktus připraven na další zavlažováníObjevte praktické rady a tipy, jak správně určit, kdy zalít kaktus, abyste předešli hnilobě a zajistili mu zdravý růst.
1000 slov
10 minut čtení
28. 12. 2022
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky