Meskalin.cz/Fórum/Jak správně zalévat kaktusy v létě, aby se nespálily a nepřesychaly?

Jak správně zalévat kaktusy v létě, aby se nespálily a nepřesychaly?

V poslední době se snažím zlepšit péči o své kaktusy, obzvlášť teď, když je léto a venku jsou ty horké dny. Všude čtu, jak jsou kaktusy odolné a jak si umí poradit s nedostatkem vody, ale mám obavy, že pokud je nebudu zalévat správně, tak mi začnou schnout nebo dokonce uhynou. Jak mám tedy správně zalévat kaktusy v létě? Je lepší je zalévat ráno, nebo večer? A co když prší? Mám je nechat stát na dešti, nebo je raději schovat? Jak často bych měl kaktusy kontrolovat a co když se mi zdá, že substrát je pořád suchý? Můžu použít nějaký speciální hnojivo na zalévání, nebo si vystačím jen s obyčejnou vodou? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké známky toho, že jsem to s zaléváním přehnal a co dělat v případě, že se tak stane. Možná jsem příliš úzkostlivý, ale chci se o své rostliny starat co nejlépe. Takže pokud máte nějaké tipy a zkušenosti ohledně zalévání kaktusů v létě a jak zajistit, aby neutrpěly na zdraví kvůli vedru a suchu, budu za ně moc vděčný.

176 slov
1.8 minut čtení
28. 7. 2021
Božena Švecová

Zalévání kaktusů v létě může být trochu oříšek, ale není to nic složitého. Obecně platí, že kaktusy potřebují víc vody v teplejších měsících, ale hrozně snadno to s tím přehnat. Ideál je zalévat ráno, kdy je ještě chladno, nebo večer, když už slunce tolik nepálí. To pomůže minimalizovat riziko popálení od slunce. Pokud prší, tak je lepší je schovat, protože kaktusy nemají rády trvalou vlhkost a voda z deště může způsobit hnilobu. Kontroluj substrát pravidelně, jestli je suchý na dotyk; pokud je pořád vlhký, tak ještě nezasazuj další vodu. Když se ti zdá, že substrát nevysychá, můžeš to zkusit nechat o něco déle bez zalévání.

Co se týče hnojiva, tak jestli používáš speciální pro sukulenty a kaktusy, tak to je fajn, ale obyčejná voda obvykle stačí. Ale pozor na množství – přehnané zalévání poznáš podle měknutí nebo změny barvy na tmavší u kaktusu, což může znamenat hnilobu. V takovém případě je dobré nechat substrát pořádně vyschnout a zkontrolovat kořeny. Snaž se prostě najít ten správný rytmus, aby byly kaktusy spokojený. Není to žádná věda, ale chce to trochu pozornosti.

178 slov
1.8 minut čtení
14. 9. 2024
Miroslav Moravec

Zalévání kaktusů v létě může být fakt oříšek, ale pár základních pravidel ti pomůže. V první řadě, zalévat je nejlepší ráno nebo večer, aby se voda hned neodpařila a kaktusy to dobře vstřebaly. Během deště je lepší je schovat, pokud máš tu možnost, protože moc vody může uškodit. Jak často? Záleží na teplotě a substrátu, ale obecně je dobré kontrolovat substrát aspoň jednou týdně. Když vidíš, že je suchý tak do hloubky 2-3 cm, tak zavlaž. Hnojivo můžeš přidat, ale opatrně, spíš něco slabšího na kaktusy. Znaky přehnojení jsou žloutnutí nebo hniloba kořenů. Když to začne vypadat špatně, dej kaktus na suché místo a zkus ho nechat bez vody na pár týdnů, ať se vzpamatuje. Vždycky radši míň než víc s vodou, kaktusy jsou na to zvyklé.

127 slov
1.3 minut čtení
4. 8. 2024
Jarmila Mašková
Meskalin.cz/Články/Zalévání kaktusů
Zalévání kaktusů v různých ročních obdobích: Jak přizpůsobit režim zavlažování podle sezónních změn a potřeb vašich rostlinObjevte tajemství správného zalévání kaktusů v různých ročních obdobích. Naučte se, jak přizpůsobit zavlažování, aby vaše kaktusy prosperovaly.
1000 slov
10 minut čtení
13. 6. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky