Meskalin.cz/Fórum/Musím zalévat kaktusy v zimě, nebo je nechat úplně suché?

Musím zalévat kaktusy v zimě, nebo je nechat úplně suché?

Zdravím všechny milovníky kaktusů a sukulentů! Mám takový dotaz ohledně péče o tyhle úžasné rostliny v zimním období. Vím, že kaktusy jsou zvyklé na sušší klimatické podmínky, ale co když přijde zima? Mám se o ně starat stejně jako během léta, nebo je lepší je nechat úplně bez vody? Četl jsem, že v zimě by měly být v jakési dormanci, ale jak to vlastně funguje? Mám strach, že když je budu zalévat i v zimě, tak jim uškodím, protože přece jenom není tolik slunce a tepla. Na druhou stranu se občas bojím, že pokud jim nedám ani kapku, tak by mohly trpět. Jaký je ten správný přístup? Zalévat jednou za čas nebo raději nechat úplně suché? A co se stane, když mi kaktus začne ztrácet barvu nebo se zdá být slabý? Jak to poznám, že mu něco chybí? Taky by mě zajímalo, jestli se to liší podle druhu kaktusu. Děkuji moc za rady a zkušenosti!

155 slov
1.6 minut čtení
15. 9. 2023
Milan Klíma

Zima je pro kaktusy období klidu (dormance), takže je fakt lepší je moc nezalévat. Většina kaktusů v zimě nepotřebuje skoro žádnou vodu, protože nemají aktivní růst a slunce je málo. Pokud je zaliješ, mohlo by jim to uškodit a začnou hnít. Ideální je počkat, až se jaro přiblíží, a pak je pořádně zalít. Ale občas zkontroluj, jestli nevysychají úplně - většina kaktusů ti na to dá vědět tím, že zesvětlají nebo zkrabacení. Každý druh může mít trochu jiné potřeby, tak je fajn si zjistit víc o těch tvých. Když máš pocit, že něco není v pořádku, radši zkus počkat s vodou a kouknout se na kořeny, jestli nejsou hnusně mokrý. Takže shrnuto – v zimě opravdu s vodou šetři!

119 slov
1.2 minut čtení
2. 10. 2024
Dana Karásková

Kaktusy většinou v zimě spí, takže bych je rozhodně moc nezaléval. Většina druhů má ráda sucho a když je přeliješ, můžeš je úplně zničit. Pokud máš kaktusy na okně, tak je dobré se dívat na to, jak to vypadá – jestli nenabírají barvu nebo nevypadají slabě, tak možná potřebují trošku vody, ale fakt míň než v létě. Zkusit zalít jednou za měsíc je takový rozumný kompromis, ale záleží na tom, kolik mají světla a tepla. Když vidíš, že ztrácí barvu nebo jsou měkké, tak to může být známka, že něco není v pořádku. Takže jo, sleduj je a když máš různé druhy kaktusů, tak si zjisti, co každému vyhovuje. Držím palce!

111 slov
1.1 minut čtení
28. 11. 2024
Petra Hanzlová
Meskalin.cz/Články/Zalévání kaktusů
Zalévání kaktusů v různých ročních obdobích: Jak přizpůsobit režim zavlažování podle sezónních změn a potřeb vašich rostlinObjevte tajemství správného zalévání kaktusů v různých ročních obdobích. Naučte se, jak přizpůsobit zavlažování, aby vaše kaktusy prosperovaly.
1000 slov
10 minut čtení
13. 6. 2021
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky