Meskalin.cz/Fórum/Jaký sukulent je nejlepší do bytu s málo slunce?

Jaký sukulent je nejlepší do bytu s málo slunce?

Zdravím všechny pěstitele a milovníky sukulentů! Mám menší problém a potřeboval bych radu. Byt, ve kterém bydlím, má opravdu málo přirozeného světla, většina oken směřuje na sever a i když se snažím rostliny umisťovat co nejblíž k oknům, slunce tam moc nesvítí. Z toho důvodu uvažuji o pořízení nějakého sukulentu, který by se dal pěstovat v těchto podmínkách. Už jsem slyšel, že některé druhy dokážou přežít i při menším osvětlení, ale nevím, které to přesně jsou. Mám rád různé tvary a barvy sukulentů, takže pokud máte nějaké tipy na druhy, které by se mi mohly líbit a zároveň by zvládly život ve tmě, byla bych moc vděčný. Jakou péči by takové rostliny potřebovaly? Existují nějaké speciální techniky pěstování pro sukulenty v podmínkách s nízkým světlem? Díky moc všem za vaše doporučení!

131 slov
1.3 minut čtení
15. 6. 2022
Ivana Říhová

Tak to máš celkem výzvu, ale neboj, jsou sukulenty, co zvládnou i slabší světlo. Například Haworthia nebo Gasteria jsou super volby. Obě tyhle rostliny snesou hodně stínu a navíc mají zajímavé tvary a barvy. Zkuste taky nějaké druhy Aloe, hlavně Aloe vera, ta se taky dá pěstovat v horších světelných podmínkách.

Pokud jde o péči, dej pozor na zalévání. V zimě třeba stačí zalít jednou za měsíc, aby ti kořeny nezhnily. A hnojit moc nemusíš, stačí občas na jaře. Co se týče půdy, zkus nějakou propustnou, ideálně s přídavkem písku nebo štěrku.

Jinak pokud nemáš moc slunce, můžeš třeba zkusit i umělé osvětlení. Některé lampy vytvoří dobré podmínky pro růst sukulentů i ve tmě.

Hlavně to nepřeháněj s vodou a sleduj, jak se rostlinám daří. Tak hodně štěstí s pěstováním!

127 slov
1.3 minut čtení
10. 8. 2024
Irena Dostálová

Zkus třeba haworthii, ta je dost odolná a snese i špatný světlo. Další fajn volba je gasteria, má hezký listy a taky moc světla nepotřebuje. Pokud chceš něco zajímavějšího, tak echeveria může být taky dobrá, ale dej si pozor, většina jich preferuje víc slunce. Co se týče péče, zalévej opatrně, radši míň než víc, a dej je do dobře odvádějícího substrátu. S nízkým světlem můžeš zkusit i umělý osvětlení, to by mohlo pomoct. Jo a nezapomeň otáčet rostliny občas, aby nerostly křivě. Hlavně to nepřežeň s vodou, sukulenty to nemají rády!

91 slov
0.9 minut čtení
15. 2. 2023
Helena Vorlová
Meskalin.cz/Články/Sukulenty indoor
Jak vybrat nejlepší sukulent pro vaše bytové podmínky?Průvodce výběrem sukulentů, které se nejlépe hodí do různých typů domácností na základě světelných podmínek a vlhkosti.
1000 slov
10 minut čtení
13. 1. 2022
RNDr. Tomáš Hrubý
Přečíst článek
Podobné otázky