Meskalin.cz/Fórum/Jak často zalévat sukulenty v bytě?

Jak často zalévat sukulenty v bytě?

Zajímalo by mě, jak často bych měl zalévat sukulenty, které mám v bytě. Nedávno jsem si koupil pár rostlinek a slyšel jsem, že sukulenty jsou na péči celkem nenáročné, ale přesto nevím, jaký je správný režim zalévání. Někdo říká, že je lepší zalévat méně a častěji kontrolovat vlhkost půdy, zatímco jiní doporučují důkladné zalití jednou za čas. Mám strach, abych je nepřelil, protože to prý sukulentům vůbec nesvědčí. Jak poznám, kdy je ten správný čas na zalévání? Stačí se řídit tím, že když půda v květináči oschne, je třeba zalít? Mám také na paměti roční období – je léto jinak náročné než zima? Jaké faktory ovlivňují potřebu vody u sukulentů v interiéru? Rád bych se dozvěděl víc o tom, jak udržet tyto rostliny zdravé a šťastné. Děkuji za každou radu!

130 slov
1.3 minut čtení
21. 5. 2023
Daniel Šilhavý

Zalévání sukulentů je fakt ošemetné. Záleží na víc věcech, jako je roční období, světlo, teplota a typ půdy. Obecně platí, že v létě, když jsou aktivní a rostou, potřebují víc vody, tak klidně zalévej jednou za týden nebo i častěji, ale pořád opatrně. V zimě, když spí, se to dost snižuje na jednou za měsíc. Nejlepší je prostě šáhnout do půdy – když je suchá do hloubky tak 2-3 cm, tak to chce vodu. Přelít je fakt snadný, takže radši méně než víc. A pokud máš květináče s odvodňovacími otvory, tak to hodně pomůže. Hlavně sleduj listy – pokud začnou hnědnout nebo měknout, něco je špatně. Takže v zásadě: pozoruj, testuj a zalévej podle potřeby.

115 slov
1.2 minut čtení
15. 6. 2024
Vlastimil Hanzl

Sukulenty jsou fajn, ale zalévání může být tricky. Obecně platí, že je lepší zalévat méně než víc. Půda by měla být úplně suchá, než je zase zaliješ. V létě můžeš zalévat tak jednou za týden nebo i jednou za dva týdny, záleží na teplotě a vzdušné vlhkosti. V zimě to většinou stačí třeba jen jednou za měsíc, protože spí jakoby hibernují. Kontroluj si půdu – když je suchá na dotek, je čas na vodu. Taky se snaž mít dobrý květináč s drenáží, aby přebytečná voda mohla odtéct. Pokud začneš vidět měknutí listů nebo hnilobu, to už je špatně a asi jsi přelil. Takže radši se drž toho osychání půdy. A fakt to sleduj podle ročního období a světla, které rostliny dostávají.

121 slov
1.2 minut čtení
21. 1. 2025
Jindřiška Kučerová
Meskalin.cz/Články/Sukulenty indoor
Růst sukulentů: Co ovlivňuje jejich zdraví a vitalitu v interiéru?Objevte tajemství zdravého růstu sukulentů a zjistěte, jak osvětlení, zavlažování a substrát ovlivňují jejich vitalitu.
1000 slov
10 minut čtení
3. 9. 2021
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky