Meskalin.cz/Fórum/Proč mi sukulenty chřadnou na okně?

Proč mi sukulenty chřadnou na okně?

Mám doma pár sukulentů, které jsem si pořídil asi před půl rokem a ze začátku vypadaly skvěle. Mám je umístěné na okně, kde podle mě mají dostatek sluníčka, ale poslední dobou začaly chřadnout. Zelené barvy ubývá, některé listy se začínají zkroutit a dokonce i opadávat. Nechápu, co se děje, protože jsem je zaléval jen občas a podle rad, které jsem četl, by se nemělo přehánět s vodou. Mám pocit, že jim tam najednou nějak něco vadí. Možná je to příliš horko? Nebo na ně svítí moc slunce? Když je zrovna jasně, tak se mi zdá, že se i listy trochu spálí. Zkoušel jsem i otočit květináče jiným směrem, ale změna nikde. Také mě napadlo, jestli to není špatným substrátem, který jsem použil. Je možné, že by mohly mít nějaké škůdce? Přijde mi to jako bezvýchodná situace a nevím co dál. Jaké mám možnosti? Jak poznám, jestli to není něco vážného? A má někdo zkušenost s tímto problémem? Co byste doporučili, abych je zachránil? Jsem fakt zoufalý a nechci o ně přijít.

171 slov
1.7 minut čtení
13. 12. 2024
Lukáš Kopecký

Myslím, že může být víc důvodů, proč ti sukulenty chřadnou. Zkus se zaměřit na pár věcí. Třeba ten substrát – pokud máš nějaký moc těžký nebo špatně odvodňující, můžeš mít problém s kořeny, co se utopí. Zalévání taky hrají roli, ačkoliv máš pravdu, že se to nemá přehánět. Radši zkus nechat substrát úplně oschnout mezi zálivkami.

Co se slunce týče, některé sukulenty fakt snesou hodně světla, ale pak jsou i takový, co potřebují trochu stínu. Pokud vidíš spálené listy, asi mají moc přímého slunce. Zkus je posunout na místo, kde budou mít víc rozptýleného světla.

A škůdci? To klidně může být taky možnost. Zkontroluj listy a stonky, jestli tam nemáš nějaký malý broučky nebo pavučinky. Jestli jo, tak je dobré stříkat neem olejem nebo nějakým insekticidem.

Celkově zkus změnit místo a podmínky a uvidíš. Měli by se vzpamatovat. Nenech se tím odradit! Sukulenty jsou dost odolné.

144 slov
1.4 minut čtení
1. 12. 2024
Jakub Vaněk

Zdar, tak to vypadá, že máš problém s těma sukulentama. Tohle se často stává, když je moc horko nebo moc slunce. Můžeš zkusit je přesunout na místo, kde není přímé polední slunce, aby se nespálily. Co se týká zalévání, tak sukulenty opravdu nemají rády vodu, ale pokud jsou v malých květináčích nebo substrátu, co špatně odvodňuje, tak se může stát, že kořeny začnou hnít. Zkontroluj substrát a eventuálně zkus přesadit do speciálního substrátu pro sukulenty a kaktusy. Taky si dej pozor na škůdce – podívej se na spodní strany listů a okolí rostliny, jestli tam nejsou nějaký drobný potvůrky. Když listy opadávají nebo se kroutí, může to být i známka stresu ze změny prostředí. Změna místa by mohla pomoct. Držím palce, ať se dají do kupy.

126 slov
1.3 minut čtení
20. 1. 2025
Martin Žižka
Meskalin.cz/Články/Sukulenty indoor
Růst sukulentů: Co ovlivňuje jejich zdraví a vitalitu v interiéru?Objevte tajemství zdravého růstu sukulentů a zjistěte, jak osvětlení, zavlažování a substrát ovlivňují jejich vitalitu.
1000 slov
10 minut čtení
3. 9. 2021
Ing. David Kořínský
Přečíst článek
Podobné otázky